Foto: TT

Spännande vecka i politiken

Publicerad

I dag samlas den nya riksdagen för att välja ny talman. Och på fredag väljs Stefan Löfven till statsminister och hans regering presenteras.

Först blir det upprop klockan 11 för de nyvalda ledamöterna. Sedan väljs en ny talman. Nuvarande Per Westerberg (M) kandiderar inte. M har nominerat Tobias Billström till 1:e vice, vilket innebär att det blir en socialdemokratisk talman. Vem det blir avslöjas nu på förmiddagen.

Alla partier utom V har sagt att man accepterar att riksdagens tredje största parti, det vill säga SD, får 2:e vice talmansposten. Vem det blir är ännu inte känt. Vänsterpartiet kommer att begära en sluten omröstning och rösta blankt. Det återstår att se hur många av de övriga ledamöterna som väljer att göra samma sak.

Läget efter valet 2014

Tar ställning till Löfven

På tisdag är det dags för riksdagens högtidliga öppnande med kungen. Normalt läser även statsministern upp sin regeringsförklaring, men eftersom han ännu inte är vald kommer det inte att ske.

Först på fredag kommer riksdagen att ta ställning till S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Han har sagt att han då också ska läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministerlistan.

Fram till dess kommer dock regerings- och budgetförhandlingarna mellan S och MP, och även V, att fortsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet