Foto: SVT Design

Splittrad syn i flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Bland de politiska partierna går meningarna isär om att tvinga kommuner att ta emot flyktingar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill kunna tvinga kommunerna, Sverigedemokraterna är helt emot.

V och MP vill ändra lagen så att kommuner inte ska kunna säga nej till att ta emot flyktingar som anvisas från Migrationsverket. Sådana är reglerna sedan ett par månader tillbaka när det gäller ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. En kommun som säger nej till Migrationsverkets anvisning kan i de fallen få böter.

”Måste se till att det händer”

Men eftersom Miljöpartiet har en uppgörelse med regeringen i migrationsfrågor så driver partiet inte frågan att samma sak ska gälla för vuxna flyktingar, för närvarande. Det gör däremot Vänsterpartiet.

Fokus invandring

– När kommunerna inte gör något själva och vi har ett gemensamt ansvar måste vi se till att det händer, säger Christina Höj Larsen (V), flyktingpolitisk talesperson.

Men vad händer med det kommunala självstyret?

– Det kommunala självstyret är naturligtvis viktigt men vi har ett nationellt ansvar där vi säger att vi ska respektera asylrätten, säger Höj Larsen.

SD: Tycker det är väldigt beklagligt

Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill alla att fler kommuner ska ta emot flyktingar, men vill inte ändra lagen för att tvinga kommunerna. I stället vill man på olika sätt använda ekonomiska morötter för att få kommunerna att nappa.

Sverigedemokraterna vill absolut inte ändra lagen.

– Vi tycker det är väldigt beklagligt att regeringen inte lyssnar på de tydliga signaler som kommer från allt fler kommuner att man inte längre kan hantera problemen med mottagningen, säger Björn Söder (SD), partisekreterare.

Men vart ska flyktingarna ta vägen?

– Om vi hade fört en sverigedemokratisk flyktingpolitik, vilket motsvarar en reducering med 90 procent av de som kommer hit i dag, tror jag inte några kommuner hade protesterat, säger Söder.

Hur ser flyktingmottagandet ut i din kommun? Läs hela granskningen här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet