Margit Silberstein, kommentator Foto: SVT

Analys: Löfven drar av plåstret långsamt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Allt pekar på att regeringen kommer att skicka tillbaka budgeten till riksdagens finansutskott om Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budget, skriver SVT:s Margit Silberstein.

Statsminister Stefan Löfven kommer att göra allt för att undvika ett nederlag på onsdag, som beskrivits som en ödesdag för regeringen. Han kommer inte låta regeringens budget falla. Det mest sannolika är att budgetpropositionen överhuvudtaget inte läggs fram för votering i riksdagens kammare om Sverigedemokraterna i dag, sen eftermiddag, meddelar att de ska se till att regeringen förlorar i en omröstning.

Regeringens plan A är att i så fall skicka tillbaka budgeten till riksdagens finansutskott i en from, förmodligen fåfäng, förhoppning om att stundens allvar ska få riksdagens partier att sätta sig ned och förhandla om budgeten så att det till slut blir en majoritet för den vid det laget sargade budgeten. Fast den strategin är nog mest ett sätt att köpa sig tid och dra av plåstret långsammare. En så kallad återförvisning till finansutskottet proklameras i så fall tidigt onsdag morgon av utskottets ordförande Fredrik Olovsson i riksdagens talarstol.

Decemberöverenskommelsen

Löfven har kämpat i blod, svett och tårar

Stefan Löfven har kämpat i blod, svett och tårar med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att få ihop en budget. Så det är svårt att se hur han ska kunna dra in de borgerliga partierna i gemenskapen och kompromissa med dem utan att göra sig till ovän för livet med både vänstern och de egna gröna kamraterna i regeringen. Om förhandlingarna misslyckas lär Stefan Löfven avgå eller utlysa nyval. Ett nyval är nog sista utvägen.

Om Löfven avgår blir det den socialdemokratiske talmannen Urban Ahlins uppgift att sondera vilken regeringskonstellation som skulle ha det starkaste stödet i riksdagen att styra landet. Allianspartierna har inte visat något intresse av att komma tillbaka till Rosenbad nu. De söker inte ens majoritet för sin ekonomiska politik och de vill för allt i världen inte att Sverigedemokraterna ger den sitt stöd. En talmansrunda kan leda till att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister men utan Miljöpartiet i släptåg.

Pressas att göra sig av med MP

Att Löfven avpolletterar är precis vad Sverigedemokraterna vill, det är till och med ett motiv för att skapa regeringskris. Miljöpartiet är ett parti som Sverigedemokraterna skyr som pesten, framförallt på grund av deras flyktingpolitik. Även Alliansen vill pressa Löfven att göra sig av med Miljöpartiet. Alliansen tycker sig slå två flugor i en smäll. Om regeringen spricker så att bara den ena konstellationen blir kvar kan Alliansen peka på att Löfven misslyckades med att hålla ihop sin regering. Men allianspartierna får också större möjligheter att samarbeta med en regering utan Miljöpartiet.

Men den bittra sanningen för sju av riksdagens partier är att ingen av dem har kontroll över vad som ska hända och hur det ska hända. Det är det åttonde partiet som dirigerar. Och det paradoxala är att regeringen som vill få igenom sin budget riskerar att den faller. Alliansen som inte vill få igenom sin budget riskerar att den vinner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet