Förhandlingarna med facket är fortfarande i startgroparna. Hur många tjänster som kommer tas bort eller tillsättas är därför oklart. Foto: TT

Stopp för avskrivning av studielån

Uppdaterad
Publicerad

Studielån ska inte skrivas av vid 67 års ålder, det föreslår regeringen.

Regeringen föreslår att studielån i fortsättningen inte skrivs av vid 67 års ålder, vilket berört omkring 20.000 personer varje år. Finansminister Anders Borg motiverar beslutet med att alla reformer ska betalas krona för krona, rapporterar Ekot.

Regeringen ville tidigare sänka studiebidraget med 300 kronor men tvingades efter protester att dra tillbaka förslaget. Sveriges förenade studentkårer (SFS) är kritiska till förslaget.

– Vi motsätter oss starkt den skuldsättnings- och indrivningspolitik som det är uppenbart att man har som strategi för att finansiera den högre utbildningen. De senaste åren har skuldbördan ökat årligen, säger Erik Arroy, ordförande.

”Rimligt att man betalar tillbaka”

Bidragsdelen är ungefär 31,3 procent av studiemedlet. I och med den föreslagna höjningen på lånedelen på tusen kronor i månaden blir andelen nästa år drygt 28 procent.

Att studenterna tvingas fortsätta att betala tillbaka lånen även efter 67 års ålder ser Arroy som en del i det.

– Det är rimligt att man betalar tillbaka sina lån. Men vi tycker inte att det är rimligt att man förväntas skuldsätta sig i så hög utsträckning som man utgår från att personer ska göra i dag.

Höjd påminnelseavgift

SFS vill att studielån och studiebidrag ska vara lika stora.

– Det tycker vi är rimligt och det borde vara den politiska ambitionen, säger Arroy.

Han är också kritisk till förslaget om att höja påminnelseavgiften.

– Det är framförallt en obegriplig reform. Den känns mest cynisk.

Nu föreslår man att även att påminnelseavgiften höjs från 200 till 450 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.