Vallokal på Södermalm i Stockholm. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stora skillnader i valdeltagandet

Uppdaterad
Publicerad

Hela 23 procentenheter skiljer mellan den kommun med högst valdeltagande, och den med minst. Lomma hade högst och Haparanda lägst.

Det är stor skillnad mellan landets kommuner vad gäller många olika saker, klimatet, invånarantalet och geografisk storlek till exempel. Även antalet medborgare som går till valurnorna skiljer sig åt rejält.

Lomma bäst i landet

I Lomma i Skåne var det 90.5 procent av medborgarna som röstade i dagens riksdagsval, högst i landet. De allra flesta på Moderaterna, som trots ett rejält tapp ändå får 40.0 procent av Lommabornas röster.

Men trots en imponerande uppslutning, så var det faktiskt färre som röstade i år jämfört med förra valet. 2010 var det 91.3 procent av Lommaborna som röstade.

Få röstade i Haparanda

I andra änden av spektrat finns Haparanda uppe i norr. Här röstade bara 67.6 procent i riksdagsvalet, lägst siffra i hela landet. 2010 masade sig 71.0 procent iväg till vallokalerna, färre utnyttjade sina demokratiska rättighet i år.

Av de som lade sin röst valde en överväldigande majoritet Socialdemokraterna, som trots ett liknande tapp Moderaterna upplevde i Lomma, ändå fick 50.6 procent av rösterna.

I hela landet var valdeltagandet 83.4 procent av de röstberättigade när två valdistrikt återstod att räkna. Mindre justeringar kan ske.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.