Gustav Fridolin och Åsa Romson, MP, och Stefan Löfven och Carin Jämtin, S. Foto: TT

Nu vill de höja taket i a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att höja taket i a-kassan.

Överenskommelserna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer nu slag i slag. Tidigare i dag presenterades en uppgörelse om att den nya regeringen vill lagstifta om en tredje öronmärkt pappamånad i föräldraförsäkringen. Dessutom kommer man tvinga företagen att kvotera in 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna.

Nu på kvällen kommer alltså beskedet om att man vill höja taket i a-kassan. Ersättningen i a-kassan ska ligga på 80 procent under hela ersättningsperioden.

– I samband med att budgeten presenteras i november kommer vi också att presentera hur högt taket blir, säger MP:s Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

S bekräftar

Ett arbete ska också inledas med att se över försäkringen ”i syfte att underlätta för fler att kvalificera sig för och ansluta sig till den” skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande som publicerats i sin helhet på TV4 Nyheternas hemsida.

Även taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre tidsgränsen i sjukpenningen tas bort.

Socialdemokraterna bekräftar överenskommelsen för SVT Nyheter. MP ska vidare gå med på Socialdemokraternas mål om att Sverige 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet, och partierna ska även vara överens om att staten ska ha ansvaret för järnvägens banunderhåll samt om fler höghastighetståg.

Många kompromisser

I flera av överenskommelserna som partierna vill driva igenom så har man tvingats byta politik jämfört med vad man gick till val på.

Socialdemokraterna ansluter sig till den borgerliga migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet, medan Miljöpartiet accepterar mer pengar till försvaret och Jas Gripenplan.

Och Miljöpartiet accepterar nu att att motorvägsbygget Förbifart Stockholm byggs om än något senare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.