Tiina blev svensk för att få rösta

Uppdaterad
Publicerad

Årets val är det första för Tiina Tervo-Ekelöf, trots att hon bott i Sverige i tolv år.

Valet är också den största orsaken till att hon nu har ett svenskt pass.

Tiina Tervo-Ekelöf har alltid tyckt att det är viktigt att rösta och har troget besökt ambassaden när det varit val i hennes hemland Finland. Men eftersom hon inte varit medborgare i Sverige så har hon ännu inte röstat i något svenskt val. Resultatet i förra valet fick henne att bestämma sig att det var dags.

– Jag har tänkt på det länge men det har inte blivit av. Vid förra valet vaknade jag liksom till, och undrade: ”hallå vad händer i valresultatet?” och det var samma sak i finska valet.

Val 2014

Vill säga nej till främlingsfientlighet

För ungefär ett år sedan blev hon till slut svensk medborgare och det är framförallt för att säga nej till främlingsfientlighet som hon tycker det är så viktigt att rösta nu.

– Det är så skrämmande. Man ser här men även i Finland hur folk har blivit mer rasistiska. Jag ser hur folks beteende är mot dem som inte är svenska och finska. Det tycker jag har blivit mycket värre.

Tiina Tervo-Ekelöf har växt upp med en politiskt intresserad mamma och även om hon inte delar samma åsikter så har hon ärvt intresset för politik. Hon berättar att det är en speciell händelse för henne att gå och rösta oavsett om det är i Sverige eller Finland.

– Jag röstade redan förra helgen. För mig är det väldigt speciellt att rösta. Min man är bortrest i helgen och vi ville rösta tillsammans, efteråt blev det valfika, som är en tradition i Finland.

Valet mer hemligt i Sverige

Hon tycker att valet är lite mer högtidligt i Finland.

– Här kändes det mer relaxed när jag gjorde det i biblioteket. I Sverige verkar valet också lite mer hemligt. Folk vill inte säga vad de röstar på, så är det inte riktigt i Finland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet