Alliansen i slutdebatten under valrörelsen 2006. Foto: TT

Trots vallöftet 2006 – lika många i utanförskap i dag

Uppdaterad
Publicerad

Att bryta utanförskapet var ett av alliansens främsta löften inför maktskiftet för snart åtta år sedan. I dag lever färre på bidrag men de som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden har blivit fler.

– Vi har väldigt stora grupper som har det besvärligt att hitta ett jobb och den gruppen har ökat som andel av de arbetslösa, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

I valrörelsen 2006 målade alliansen upp en bild av över en miljon människor levde i utanförskap. När de två statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Göran Persson (S) möttes i en duell i SVT en vecka före valet använde moderatledaren siffran 1,5 miljoner och definierade det ”totala utanförskapet” som:

– De som inte jobbar alls eller så mycket som de skulle vilja.

Fokus arbete

Statistiken ifrågasattes men bilden fick fäste hos väljarna och var en av de viktigaste förklaringarna till maktskiftet.

Utanförskapet på samma nivå som 2006

Men hur ser det ut i dag? Som alltid med statistik beror det på hur man mäter. När SVT räknar som alliansen själva gjorde 2006 hamnar utanförskapet på ungefär samma nivå, runt 1,6 miljoner. Förtidspensionärerna har visserligen minskat med 34 procent medan de som deltar i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder är 50 procent fler.

– Det är ungefär lika många som står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Samtidigt har befolkningen ökat med en halv miljon ungefär. Givet det har man varit duktig på att hålla utanförskapet stången i absoluta tal, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning.

”Går inte längre att gömma undan människor”

Alliansen vill i dag helst inte kännas vid sitt gamla sätt att mäta utanförskapet. Statistiken går inte att jämföra över tid och risken för dubbelräkning är stor, menar man. Efter flera försök att hitta ett nytt sätt att räkna bestämde finansdepartementet 2008 att redovisa utanförskapet som de som lever på olika ersättningar och bidrag. Och då ser kurvan annorlunda ut. Från drygt en miljon till drygt 800 000.

När alliansen var i opposition attackerade de gång på gång Socialdemokraterna för att gömma undan de arbetslösa i AMS-åtgärder och förtidspension. Människor ville jobba men förnekades chansen, menade de fyra alliansledarna. Löftet till väljarna var att synliggöra arbetslösheten. Och det har man också gjort.

– Det går inte längre att gömma undan människor i våra åtgärder. När man går från arbetslöshet in i ett arbetsmarknadspolitiskt program kommer man fortfarande registreras som arbetslös, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Regeringen skyller på finanskrisen

Regeringen brukar främst peka på finanskrisen när de konfronteras med siffror som visar att arbetslösheten är knappt två procentenheter högre i dag än 2006. Tord Strannefors pekar på en annan viktig förklaring.

– Vi har en väldigt kraftig inströmning till arbetsmarknaden, det är många fler som vill in i dag och få ett jobb, säger han och pekar på tre orsaker:

– Det ena är överföringen av människor som tidigare var förtidspensionerade till oss på Arbetsförmedlingen. Det andra är att vi har tagit över ansvaret att integrera de nyanlända, samtidigt som vi har en stor nettoinvandring. Det tredje man brukar peka på är jobbskatteavdraget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet