Ulvskog om kollegorna: De hade inte den erfarenhet jag hade

Uppdaterad
Publicerad

I Toppkandidaterna pressades Marita Ulvskog hårt om inställningen till de skärpta budgetreglerna. Ulvskog var länge emot förändringarna till skillnad från partikollegor och de svenska borgerliga partierna.

– De hade inte den erfarenhet jag hade.

– Jag började rösta för de här paketen när de också började innehålla investeringar och vissa satsningar.

Alla svenska borgerliga partier röstade för tuffare regler. Det gjorde också en majoritet av de svenska socialdemokraterna. Det var bara du och partikollegan Anna Hedh som la ned rösterna.

Toppkandidaterna

Din partikamrat Olle Ludvigsson har sagt att den som inte röstade ja inte heller tar ansvar för stabiliteten i den europeiska ekonomin. Är det inte lika viktigt för dig?

– Jo till skillnad från Olle Ludvigsson satt jag tio år i en regering som faktiskt hade att röja upp efter en katastrofregering med enorma underskott. Vi satsade också på kunskapslyft, på investeringar som kunde få igång ekonomin. Den erfarenheten var viktig för mig.

”Klokt att avvakta”

De skärpta budgetreglerna handlar om att upptäcka och förhindra kriser, vad är det för fel med det?

– Nej, det är inget fel med det. Men den här krisen uppstod av ett eurosamarbete med parter som inte kunde vara inne i det, som inte var tillräckligt starka och en finanskris som kom från USA.

– Det som fanns från början och som EU-länderna bröt mot, det var en stabilitetspakt som skulle göra att man inte hamnade i det här läget. Jag tycker det var klokt att avvakta och se hur det gick.

”De hade inte den erfarenhet som jag hade”

På hemmaplan tävlar Socialdemokraterna med den borgerliga regeringen om vem som kan hålla mest ordning och reda på statsfinanserna. Är det inte lika viktigt på EU-nivå?

– Det är lika viktigt, därför röstade jag inte nej utan jag ville avvakta och se ”är verkligen det här väl avvägt” och det var inte väl avvägt.

Men dina andra partikamrater stödde det här och du lade ned din röst?

– Ja, men de hade inte den erfarenhet som jag hade i den här frågan.

Senare i utfrågningen berättade Ulvskog att hon vill ha kvotsystem för att fördela asylsökande och flyktingar så att länder som i dag inte tar emot flyktingar måste göra det. Däremot tror hon att det är praktiskt omöjligt att låta flyktingar söka asyl på ambassader i krisområden, ambassader där är ju ofta stänga säger hon.

”Många som inte kommer hit fritt själva”

Hon pressades också på hennes inställning till kollektivavtal. En fråga hon själv tagit upp flera gånger, senast inför utfrågningen i Toppkandidaterna.

– Det är väldigt många som inte kommer hit fritt själva och söker jobb utan de kommer via så kallade utstationeringsföretag och de företagens affärsidé är att leverera arbetskraft till företag som då inte behöver betala kollektivavtal.

De vi träffade här i inslaget verkade nöjda, sa programledaren Anders Holmberg och hänvisade till ett inslag som visades.

– Men de verkar ju ha kommit hit själva, de var inte utstationerade.

Nej nej, de kom hit med såna företag.  Vad har de missat?

– Jag vet inte, de jämför med hur de har det hemma. Vi är ju angelägna om att kollektivavtalsmodellen ska fungera i Sverige. Vi är inte beredda att ge upp den.

Snabbfrågor

Ska varje medlemsland själv få besluta om införselregler av alkohol? Ja.

Ska EU gå vidare med ytterligare sanktioner mot Ryssland? Jag tror att det kommer att bli nödvändigt.

Ska EUs militära snabbinsatsstyrkor avskaffas? Nej.

Bör EU införa sanktioner mot Rumänien för att få dom att bättre ta hand om sin romska befolkning? Ja, en viss typ av sanktioner.

Ska EU tvinga alla medlemsländer att öka den förnybara energin? Ja, absolut.

Bör EU sträva mot en kärnkraftsfri region? Nej.

Borde det svenska förbudet mot sexköp göras till EU-lag? Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppkandidaterna

Mer i ämnet