Ulla Andersson (V). Foto: TT

V föreslår ny skatt på bankvinster

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill komma åt bankernas miljardvinster och föreslår en ny skatt som ska ge 12 miljarder till statskassan. Pengarna ska gå till satsningar på välfärden.

– Det är bättre att pengarna går till fler sjuksköterskor, barnskötare och lärare istället för till bankägarnas redan överfulla fickor, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Vänsterpartiet behöver mer pengar till sina välfärdssatsningar. Nu har man hittat ett nytt sätt att beskatta bankerna och på så sätt se till att låg- och medelinkomsttagare slipper höjd skatt. Man kallar det för röd skatteväxling.

– Bankernas verksamhet innebär en stor risk för samhällsekonomin. Då tycker vi att det är rimligt att de bidrar mycket mer. Samtidigt ser vi till att låg- och medelinkomsttagare får betala samma skatt som de gör i dag, säger Ulla Andersson (V).

Länge kritiserat bankerna

Vänsterpartiet har länge kritiserat bankerna och lagt flera förslag för att minska möjligheterna att göra miljardvinster på riskfyllda spekulationer. Nu handlar det om en skatt på 15 procent som tas ut på summan av löneutbetalningar och vinster hos banker och kreditmarknadsinstitut.

För till exempel Swedbank skulle det enligt SVT:s beräkningar innebära en extraskatt på 2,86 miljarder. Och för SEB 3,75 miljarder. Totalt förväntar sig Vänsterpartiet att dra in 12 miljarder på den nya skatten.

– Bankerna utgör en risk för den finansiella stabiliteten. Deras omsättning är fyra gånger vår BNP samtidigt som staten via skattebetalarna garanterar deras verksamhet eftersom man inte tillåter dem att gå i konkurs.

Hur ser du på risken att bankerna höjer sina avgifter som kompensation för er skattehöjning?

– Hur de hanterar det är svårt att säga men det borde vara svårt för dem att ta ut allt på sina kunder.

Hur ska ni få mer er Socialdemokraterna på det här förslaget?

– Jag hoppas att det finns fler som är oroliga över banksektorns spekulationsekonomi och tycker att de kan bidra mer. Men vi får väl se.

Helt ny modell

Socialdemokraterna håller med om att finanssektorn är underbeskattad men är inte beredda att säga ja till Vänsterpartiets nya bankskatt.

– Det är en ganska omfattande skattehöjning och det är en helt ny modell så vi vill titta närmare på hur Vänsterpartiet har fått ihop det här förslaget, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i finansutskottet (S).

Miljöpartiet säger blankt nej och pekar på att det kan leda till att skattefusket ökar.

– Det är inte rätt väg att gå och riskerar att dra bort kapital från viktiga investeringar. Ska man satsa på ny miljöteknik behövs det kapital, säger Per Bolund (MP), ekonomisk-politisk talesperson.

Men inte bara bankerna ska bidra till den röda skatteväxlingen. Alla som tjänar över 30 000 kronor i månaden får höjd skatt med Vänsterpartiet.

Rödgröna skriver inte under

Den gränsen skriver inget av de andra rödgröna partierna under på. Miljöpartiets trappar av jobbskatteavdragen vid 40 000 och Socialdemokraterna nöjer sig med en gräns på 60 000 kronor i månaden.

Vi driver fram våra egna förslag nu och har lite olika avvägningar och går fram var och en för sig, säger Fredrik Olovsson.

Men behöver inte väljarna få veta vilka skattehöjningar som väntar med en rödgrön regering?

– Med en S-ledd regering kan man förvänta sig att de som är höginkomsttagare kommer att få en något högre beskattning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.