Malin Björk står högst upp på Vänsterpartiet EU-lista. Foto: TT

V samarbetar med gamla kommunister i EU

Uppdaterad
Publicerad

I EU-parlamentet är samarbetena inte de samma som i Sverige. Vänsterpartiet samarbetar med gamla sovjetkommunister från Öststaterna och MP delar grupp med cannabisivrare.

Moderaterna och Kristdemokraterna delar grupp med Silvio Berlusconi och det hårt kritiserade regeringspartiet Fidesz från Ungern.

I EU-parlamentet samarbetar de politiska partierna i grupper. Att vara med i en grupp ger talartid och ekonomiska resurser. Vänsterpartiet är med i gruppen GUE/NGL.

– De flesta partierna är moderna, gröna vänsterpartier. Samarbetet fungerar bra, säger Malin Björk som står högst upp på partiet EU-lista.

EU-valet 2014

Men i gruppen finns också partier som kallar sig kommunistiska och har hammaren och skäran som symbol. Som de grekiska och det portugisiska kommunistpartierna.

I Vänsterpartiets grupp finns också arvtagare till kommunistpartierna i öst. Det tjeckiska kommunistpartiet och det lettiska socialistpartiet.

Homofoba krafter

Det lettiska partiet företräds i EU-parlamentet av Alfred Rubiks. På den tiden Lettland tillhörde Sovjetunionen var han en ledande företrädare för det sovjetkommunistiska partiet.

Han är inte förtjust i öppna manifestationer från homosexuella och har sagt att det inte skulle vara aktuellt med någon Pride-festival i Riga om han var borgmästare i staden.

– Jag tycker det är förkastligt, precis som jag tycker att alla de andra homofoba krafterna i EU-parlamentet är förkastliga säger Malin Björk som själv är öppet lesbisk.

Men hur kan du sitta i samma grupp som någon som uttrycker sig på det sättet?

– När man tar plats i EU-parlamentet så samarbetar man i partigrupper där man får största möjliga frihet för att driva sin egen politik, säger Malin Björk.

Gröna för cannabis

I den gröna gruppen där Miljöpartiet är med finns ledamöter som vill legalisera cannabis. Moderaterna och Kristdemokraterna är med i den stora konservativa gruppen EPP. Där finns också det ungerska regeringspartiet Fidesz.

Ett parti som fått hård kritik av omvärlden för att inskränka pressfriheten och rigga val till sin egen fördel.

– Jag tror att samarbeta och ställa krav är bättre än att hålla dem ute ur EPP-gruppen,säger Cristofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna.

Även den före detta italienske premiärministern Silvio Berlosconis parti Forza Italia finns med i EPP. Berlosconi är dömd till fängelse för bland annat maktmissbruk och skattebrott och avtjänar just nu samhällstjänst på ett äldreboende utanför Milano.

– Jag har synpunkter också på det partiet, men Europasamarbetet handlar om att samarbeta också med partier där man tycker väldigt olika saker, säger Cristofer Fjellner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet