SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Analys: Väljarna vill både ha och äta kakan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfvens utsträckta hand högerut har väljarnas stöd. Och även om ingen ännu har fattat den så kanske det blir enklare senare under mandatperioden, tror Margit Sliberstein

Väljarna tycks vilja äta kakan och ha den kvar. De har röstat bort en borgerlig regering men dagarna efter valet vill en majoritet ha tillbaka allianspartierna i en regering.

Att väljarna gärna ser en regering där borgerliga partier finns med kan ha sin klangbotten i att skillnaderna mellan partierna blivit mindre. Klivet mellan Socialdemokrater och borgerliga partier har blivit ganska ofarligt.

Läget efter valet 2014

Allt fler ”Reinfeldtsossar”

Sedan valet 2006 har många väljare vandrat fram och tillbaka mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Bo Krogvig, Socialdemokraternas före detta kampanjguru, kallar dessa väljare för Reinfeldtsossar.

Hittills har Stefan Löfven blivit avvisad varje gång han friat till Annie Lööf och Jan Björklund. Men ingen vet hur stämningen är en bit in i mandatperioden – när krutröken lagt sig kanske den försmådde friaren blir tagen till nåder.

Stefan Löfven kan alltså känna sig trygg med att hans utsträckta hand inte famlar i luften i förhållande till väljarna när ber om samarbete med Centern och Folkpartiet. Men den regeringskoalition han tänker ingå med Miljöpartiet är inte så populär i hans egna led heller.

Älska den man får

Misstänksamheten inom facket mot Miljöpartiet har funnits där länge, inte minst bland medlemmarna i Metall, Löfvens eget gamla förbund, som oroas över kärnkraftsavveckling och höjda miljöskatter.

Men eftersom Socialdemokraterna inom loppet av några år har bytt ut både Mona Sahlin och Håkan Juholt under kaosartade omständigheter får Stefan Löfven vara ifred och sköta sin regeringsbildning som han vill.

Och just nu har han nog inte tid att bekymra sig så mycket för vilken regering som är populärast bland väljarna. Han lär vara glad om han överhuvudtaget får ihop ett regeringsunderlag som kan styra landet tillsammans med.

Om man inte får den man älskar, får man älska den man får, som Göran Persson sa när han samarbetade med Vänsterpartiet.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet