Många stödjer en blocköverskridande överenskommelse, visar en Sifo-undersökning som SVT låtit göra. Foto: TT/SVT Design

Väljarna vill ha blocköverskridande regering

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna vill hellre se ett blocköverskridande samarbete än en ren rödgrön regering. Det visar en undersökning som SVT har låtit göra i samarbete med TNS SIFO.

I undersökningen har 1013 personer tillfrågats om vilken typ av regering de skulle föredra i det parlamentariska läge som nu har uppkommit.

Frågan som ställdes var: Hur ser du på regeringsfrågan efter årets riksdagsval – vilket av följande regeringsalternativ föredrar du?

Läget efter valet 2014

Så här svarade de tillfrågade:

  • Vänsterregering med S + MP: 7 procent
  • Vänsterregering med S + MP + V: 21 procent
  • Blocköverskridande regering med S + MP + något eller några av de borgerliga partierna: 21 procent
  • Blocköverskridande regering med S + något eller några av de borgerliga partierna: 11 procent
  • Blocköverskridande S +M: 20 procent
  • Vet ej: 20 procent

SVT:s valanalytiker: ”Ett uppvaknande”

Om man lägger samman de väljare som helst vill se någon typ av blocköverskridande regering så landar siffran på 52 procent för hela riket. Värt att notera är också att hela 20 procent helst säger sig vilja se ett samarbete mellan ärkerivalerna S och M.

SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson tycker att resultatet är spännande och att det speglar en scenförändring sedan valet i söndags:

– De siffror vi såg då tydde på att 13 procent ville se en blocköverskridande regering. Nu har alltså den siffran ökat till 52 procent på bara några dagar. Det speglar förstås något slags uppvaknande och att man försöker anpassa sig till den rådande situationen, säger han.

Svagt stöd för regering med bara S och MP

Kanske kan de nya siffrorna ge Stefan Löfven, som sagt att Vänsterpartiet inte får bli med i en regering, viss huvudvärk. Bara sju procent av de tillfrågade anser att en minoritetsregering med S + MP är det bästa.

Henrik Ekengren Oscarsson tror att siffrorna i undersökningen i någon mån speglar hur Stefan Löfven agerat under valrörelsen:

– Ja, han har ju drivit opinionsbildning i frågan ganska hårt och vill uppenbarligen bryta upp blockpolitiken och det hade han nog velat på lite längre sikt även om man fått majoritet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

FAKTA: Geografi och kön viktiga faktorer

  • Tanken på ett blocköverskridande samarbete mellan S och något eller några av de borgerliga partierna är mest populär bland äldre män över 65 år där hela 44 procent tycker det är en bra idé.
  • Minst populär är den bland medan kvinnor i åldrarna 30-49 år och över 65 år, där bara 24 procent vill se ett sådant regeringssamarbete.
  • Tanken på ett blocköverskridande regeringssamarbete i någon form har störst stöd i Smålandsregionen där 62 procent vill se ett sådant samarbete.
  • Lägst är stödet i norra Sverige. I Stockholm och Malmö är en majoritet för.

Fakta om urvalet

Samtliga riksdagspartier har varit öppna för samtal och samarbete större eller mindre utsträckning med samtlliga övriga riksdagspartier, utom med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet