Foto: TT

Vallokalundersökning: Fi kommer in i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ (Fi)ser ut att komma in i riksdagen, enligt SVT:s stora vallokalsundersökning. Men det är på håret – enligt det preliminära resultatet klarar de precis riksdagsspärren med 4 procent.

Fi får 4 procent av rösterna i SVT:s stora vallokalundersökning – och kommer därmed in i riksdagen. Ett stort jubel utbröt på partiets valvaka på Debaser Strand på Södermalm när siffrorna presenterades. Men partiledaren Gudrun Schyman vågar inte jubla än.

– Ja, det är en rysare det här, nu gäller det att siffrorna håller i sig, jag hoppas verkligen det, så att det blir ett regeringsskifte och att vi kan undvika att SD får en vågmästarroll. Men jag hade gärna sett att siffrorna var lite högre,  vi vet ju att vallokalundersökningarna ofta ligger lite lägre, säger Schyman till SVT Nyheter.

Läget efter valet 2014

Det kan vara ett överskattat resultat, menar statsvetaren Katarina Barrling.

– Det är skakigt, avslutar Gudrun Schyman.

”Folk vill ha en feministisk agenda”

Sissela Nordling Blanco, en av FI:s talespersoner, är mer hoppfull än Schyman.

– Det känns nervöst men det känns hoppfullt. i har gått till val på en feministisk  och antirasistisk agenda och det här visar att folk vill ha det.

Att partiet kan ha tagit andra rödgröna röster är inget som Nordling Blanco ser som ett problem.

– Man kan inte skylla sitt dåliga valresultat på andra partier, det är därför vi har ett demokratiskt val där nya partier kan ställa upp. Den ökningen för oss vi har sett tyder på att feminismen, antirasismen och mänskliga rättigheter är frågor som folk vill se som en dimension i politiken, säger hon.

Även i TV4:s undersökning klarar partiet riksdagsspärren med 4,4 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet