Joakim von Braun Foto: Privat

Säkerhetsexperten: ”Det är väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll avslöjade DN att politiker och tjänstemän som rör sig kring Rosenbad kan avlyssnas med hjälp av falska basstationer som plockar upp mobiltrafik i området.  Bara det att misstanke om det finns, oavsett om det har skett eller inte, är illa, säger säkerhetsexperten Joakim von Braun.

– Det är väldigt allvarligt, utan att man vet vad för typ av information som har läckt. Bara det att det finns misstanke om att någon har kunnat lyssna på viktig politisk trafik är illa. Ur Säpos perspektiv är det trist att journalister har upptäckt det här och inte de.

”Rör sig inte om dåligt konfigurerade master”

Det är inte klarlagt hur länge utrustningen som kan användas för avlyssning har funnits på platsen eller om den överhuvudtaget använts och i vilken omfattning. I ett pressmeddelande skriver Säpo att ”Uppgifterna, som Dagens Nyheter fått fram med en så kallad kryptofon, är ögonblicksbilder och inte en del av någon större kartläggning över tid, men materialet är ändå intressant att ta del av.”

– Det har de rätt i, men man kan tycka att de borde ha gjort en egen kartläggning efter att liknande störningar upptäcktes kring regeringskvarteret i Oslo, säger Joakim von Braun.

Han utesluter möjligheten att det skulle kunna röra sig om dåligt konfigurerade master, eftersom de svenska telekomföretagen är tekniskt avancerade, men säger att det kan finnas andra förklaringar till de störningar DN har upptäckt.

– Det kan förstås vara så att Säpo, polisen eller militära underrättelsetjänster har gjort någon form av verksamhet där för att man ska öka säkerheten eller gjort en brottsutredning mot en enskild person.

Kryptotelefoner – bästa sättet att skydda sig

Spionutrustningen kan få mobiltelefoner att koppla upp sig mot den istället för mot en vanlig mast och säger då till telefonen att köra sin trafik utan kryptering, på så sätt kan alla samtal avlyssnas. Det bästa sättet att skydda sig är att använda kryptotelefoner, använda kryptering för sitt trådlösa nätverk och skydda datorer med antivirusprogram, men den vanlige medborgaren har inget att oroa sig för.

– De allra flesta av oss är små ointressanta gråa möss, i alla fall sett ur underrättelsetjänsters ögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.