Elisabeth Massi Fritz Foto: TT

Våldtäkter som begås ”i sömnen” ska utredas bättre

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det förekommit flera våldtäktsfall där den misstänkta gärningsmannen hävdat att övergreppet skett i sömnen och på så sätt blivit friad. Men nu ska en ny rapport hjälpa åklagare i dessa fall.

Sexomni är namnet på det som flera misstänka våldtäktsmän påstått sig lida av. Det innebär att man i sömnen utför sexuella handlingar. Den nya rapporten som är utfärdad av Utvecklingscentrum Göteborg ska hjälpa åklagarna i dessa fall. 

– Det finns sju likartade våldtäktsrättegångar som har avgjorts i svenska domstolar sedan år 2010, där den misstänkte hävdar att han gått i sömnen. Tre fall har lett till frikännande domar, berättar Elisabeth Massi Fritz, advokat och juridisk expert till SVT Nyheter. 

Domarna ser olika ut 

I flera fall har även olika domstolar dömt fallen olika. År 2014 friade hovrätten en man som tidigare hade dömts för våldtäkt eftersom att han menade att han hade gjort det medan han sov. 

– Det behövs alltid utbildning och vägledning i våldtäktsmål, och det gäller även när gärningsmannen menar att han sov, menar Elisabeth Massi Fritz. 

I Åklagarmyndighetens rapport rekommenderas att åklagare tillkallar en sömnexpert som vittnar i domstolen. Det finns även en punktlista som åklagaren bör använda sig av, så att sömnexperten kan bedöma om det verkligen handlar om sexomni eller om förklaringen är en lögn. Ginger Johansson, kammaråklagare och medförfattare till rapporten hoppas att den ska bidra till en mer rättvis bedömning av fallen.  

–  Sådana här invändningar kan ju framstå som väldigt udda och konstiga. Det kan innebära att de inte alltid tas på allvar och rättsväsendet har haft svårt att hantera de här fallen. Nu hoppas vi att det här ska ge god vägledningen till åklagare, så att de med hjälp av en grundlig utredning kan få fällande domar där det så ska vara, säger Ginger Johansson till Ekot

”Jag vill se fler specialiståklagare” 

Elisabeth Massi Fritz tycker att det borde satsas ännu mer på dessa komplicerade fall. 

– Åklagarna borde ha specialister som enbart handlägger dessa mål. Jag vill se fler specialiståklagare som är särskilt utbildade i sexualbrott. I dag finns det tyvärr en blandad och ibland för låg kompetens, menar hon. 

– Det är nödvändigt att ta tag i våldtäktsmålen på allvar och agera. Statistisk sett är oroande många utsatta våldtäktsoffer inte får en upprättelse, berättar Elisabeth Massi Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.