Antalet fall av hudcancer har fördubblats sedan år 2000 men trots alla kampanjer solar folk lika mycket. ”Lösningen måste vara att ändra idealet”, säger Yvonne Brandberg, professor vid Karolinska institutet. Foto: TT

Varannan ung bränner sig på resan

Uppdaterad
Publicerad

En varm jul i Thailand lockar många och de flesta vet om riskerna att vara i solen. Ändå bränner sig hälften av alla unga på solsemestern, visar en ny studie.

Det är speciellt gruppen 18-24-åringar som bränner sig i solen visar undersökningen av Strålsäkerhetsmyndigheten. Och kombinationen vinterblek hud och Thailandsol är farlig, speciellt om man har samma beteende som man har under en svensk sommar, enligt Yvonne Brandberg, professor vid Karolinska institutet.

– Under en svensk sommar tar man kanske varje chans man kan få för att få lite sol när den kommer fram. Och har man varit i Thailand så vill man också att det ska synas. Jag ser det i grunden som ett problem i vår kultur, säger Brandberg.

Fördubblats sedan 2000

Det är inte bara antalet gånger du bränner dig utan också hur ung du är som påverkar hur sannolikt det är att du drabbas av hudcancer. Ju yngre man är när man bränner sig desto större risk för att senare drabbas av DNA-skador som i sin tur kan ge malignt melanom. Men även om hudcancer har fördubblats sedan år 2000 så drar resorna som gör oss bruna.

– Trots alla kampanjer så solar folk lika mycket. Lösningen måste vara att ändra idealet, säger Yvonne Brandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.