Kurdisk peshmerga-stridande gör sitt vapen redo för strid vid Mosuldammen i Irak. Foto: TT

1 procent återerövrad från IS

Uppdaterad
Publicerad

I fem månader har USA och dess allierade flygbombat extremistiska Islamiska Staten (IS) i Irak. Resultatet är att drygt en procent av det av IS erövrade området har kunnat återtas. Det uppger konteramiral John Kirby vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

Tidigare i veckan sa utrikesminister John Kerry att USA och dess allierade genomfört 2.000 flygattacker mot IS i Irak och Syrien, och att tusentals terrorister dödats i räderna.

Men dagens besked från Pentagon tyder på mindre genomslagskraft för motattackerna än vad Kerrys besked lät påskina. Enligt John Kirby har kurdiska Peshmerga-soldater och irakiska regeringsstyrkor återtagit 700 kvadratkilometer land, huvudsakligen i norra Irak. Den siffran ska jämföras med de cirka 55.000 kvadratkilometer som IS kontrollerar i dag.

Terroriströrelsen IS

– Jag tror att vi alla ser att det just nu är en liten andel av det totala. Men vi är ju endast sex, sju månader in i det här, sade Kirby på en presskonferens och underströk att USA:s militär hela tiden sagt att det kommer att ta tid att ”utrota de här typerna och att på riktigt komma åt dem”.

USA inledde luftangreppen mot IS-kontrollerade områden i Irak den 8 augusti förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet