Foto: Donar Reiskoff

10.000 fredsduvor skådades i baken

Uppdaterad
Publicerad

Tala om säkerhetskontroll: De 10.000 fredsduvor som släpptes ut i Peking på nationaldagen undersöktes grundligt före ceremonin. Fjädrar och analöppning gicks igenom på varenda duva.

Dessa symboler för fred var alltså misstänkta för att utföra någonting olagligt. Vad det var har ingen av de kinesiska tidningar som berättat om duvtillslaget kunnat redogöra för. Men säkerhetstjänsten slog till.

Det skedde alltså på fullaste allvar. De styrande i Peking vill ingenting riskera, inte ens ett angrepp från skumma attackduvor.

Duvorna släpptes ut på den Himmelska fridens torg, Tiananmen, för att fira Kinas 65-årsjubileum som kommunistisk stat, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En lokal säkerhetschef citeras av Jinghua Times. Han berättar att ”vingar, ben och analöppning” kontrollerades så att de inte innehöll ”något farligt material”. Hela säkerhetsproceduren videofilmades.

Till och med den högtidliga partitidningen Folkets Dagblad tweetade på sin engelska plattform om duvkontrollen:

– 10.000 duvor genomgår säkerhetskontroll efter misstänkta föremål på tisdagen, färdiga att släppas på nationaldagen på onsdag.

Uppgifterna hälsades med hån och löje i sociala medier. Många nyhetssajter tog dock efter ett tag bort nyheten om de misstänkta duvorna...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.