Foto: TT

Tio döda i snökaos i USA

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda till följd av det kraftiga snöoväder som dragit in över Buffalo, New York, har stigit till tio. Flera tak har rasat in av snötyngden och tusentals människor sitter isolerade i sina hem.

Erie county i västra New York är svårt plågat av det snöoväder som drabbat området de senaste dagarna. Tusentals människor sitter isolerade i sina hem och flera av dem kan inte ens öppna sina ytterdörrar på grund av de stora snömängderna.

– Det här är det värsta jag har sett, säger Mr Fasanella, en 62-årig man som bott i Buffalo i hela sitt liv, till tidningen The New York Times.

På torsdagskvällen hade ovädret krävt 10 människoliv.

Skolor stängda

Två dussin hustak rasat in tyngda av snömängder på uppemot två meter, skriver Buffalo news. I Cheektowaga, en förort till Buffalo, evakuerades ett vårdhem på torsdagen då några av de balkar som stödjer taket visat tecken på att ge vika.

Polisen har vädjat till allmänheten att hörsamma det reseförbud som utfärdats av myndigheterna. Många skolor har också aviserat att de håller stängt på fredagen för fjärde dagen i rad.

Samtidigt får räddningsarbetarna hjälp av tusentals frivilliga i arbetet med att röja undan snön.

Mer snö väntas

Det kraftiga snöfallet beror bland annat på kall luft som strömmar ner över de stora sjöarna i nordöstra USA. I vad som kallas ”lake effect” (sjöeffekten) fylls luften med fukt som blandas med varmare luft från sjöarna, vilket kan resultera i mycket kraftiga snöfall.

Den amerikanska vädermyndighet National Weather Service (NWS) varnar för att ytterligare 60-90 centimeter kan falla under fredagen. Men samtidigt väntas temperaturen stiga framåt lördagen, vilket lär få snön att smälta. Samtidigt väntas mer nederbörd i form av regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.