President Dilma Rousseff menar att den nya lagen är en tydlig markering från regeringens sida mot kvinnovåldet i Brasilien. Foto: TT

Brasiliens president: Vi ska skydda kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

I Brasilien mördas 15 kvinnor varje dag som en konsekvens av det utbredda kvinnovåldet. Nu har president Dilma Rousseff skrivit under en lag som ska ge den som dödar en kvinna eller flicka hårdare straff, och skicka ett tydligt budskap till förövarna.

Den nya lagen skrevs under på måndagen vid en ceremoni i presidentpalatset i Brasilia, skriver den brasilianska dagstidningen Folha de Sao Paulo.

President Dilma Rousseffs tal möttes av stora applåder från publiken, som främst bestod av kvinnor från olika organisationer. Lagstiftningen, sa presidenten, är ett tydligt budskap från regeringen till Brasiliens kvinnor: Vi kommer att skydda er.

– Vi bekämpar våldet mot kvinnor därför att vi tror på varje kvinnas rätt till integritet. Genom att göra kvinnan till huvudperson, vill vi ge henne makt.

Varje dag mördas 15 kvinnor i Brasilien, berättade Dilma Rousseff i sitt tal.

– Det är chockerande siffror, som visar att brasilianska kvinnor utsätts för ett oacceptabelt våld.

Tydlig markering

Den nya lagen är en del i landets nolltolerans mot kvinnovåld och innebär att alla brott som involverar våld i hemmet, förnedring eller diskriminering mot kvinnor hamnar under rubriceringen ”femicide”, eller kvinnomord på svenska.

Mord med koppling till våld i hemmet kommer att straffas med fängelse från 12 till 30 år. Mord på gravida, kvinnor som just fött, flickor under 14 år eller kvinnor över 60, kommer att kunna straffas ännu hårdare.

– Lagen identifierar kvinnomord som ett särskilt fenomen. Den här typen av lag är förebyggande i sin karaktär, säger Nadine Gasman, representant för UN Women i Brasilien, till BBC.

”Maria da Penha”

Den nya lagstiftningen är en fördjupning av den redan existerande lagen som ska skydda kvinnor i Brasilien. Lagen bär namnet ”Maria da Penha”.

Det är en hyllning till Maria da Penha Maia, en brasiliansk kvinna som misshandlades av sin man i 14 år – tills han två gånger försökte ta hennes liv. Hon lämnades förlamad efter de två mordförsöken, och har sedan dess varit en känd figur i den brasilianska kvinnorättsrörelsen.

Lagen antogs 2006 av Dilma Roussefs föregångare Luiz Inacio Lula da Silva, och ökade maxstraffet för kvinnovåld från ett till tre år. Den har också inneburit att förövare ska avlägsnas från hemmet och få besökförbud från kvinnan eller barnen de misshandlat.

”Överdriven” lag

Lagen har mött motstånd av kritiker som menar att den är överdriven. Men Dilma Rousseff svarar att kritiken bottnar i en ”orealistisk världsbild”.

– Det finns brasilianare som anser att den här lagen är överdriven, som anser att lagar som straffar rasistiska brott är överdrivna därför att rasism inte existerar i Brasilien. Det finns de som tycker att homofobi inte är ett problem, som avfärdar en lag mot våld i hemmet därför att de anser att det är en fråga mellan man och hustru, säger presidenten.

– Den här världsbilden är inte realistisk, och vi accepterar den inte. Dessvärre finns fortfarande rasism i Brasilien. Dessvärre utsätts HBTQ-personer för våld i Brasilien, som en konsekvens av fördomar och intolerans. Patriarkatet är ett ont som måste bekämpas. Det ligger bakom förödmjukelser, misshandel, överfall – och i slutändan mord.

Hårdare straff

Den nya lagstiftningen är inte den första kvinnoskydds-lagen som kommit till under Dilma Rousseffs tid vid makten. I augusti 2014 skrev hon under en annan lag som tvingar alla statliga sjukhus att erbjuda våldtäktsoffer behandling mot sexuellt överförbara sjukdomar och HIV/Aids.

Lagen kräver att offren får tillgång till akuta preventivmedel. I de fall där våldtäkten resulterat i en graviditet ska kvinnorna ha rätt att göra en abort, vilket annars är olagligt i Brasilien i de flesta fall.

Liknande lagstiftning finns i andra sydamerikanska länder, bland annat El Salvador som har högst antal kvinnomord i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.