Massgraven i staden Ramadi upptäcktes i dag, enligt Irakiska myndigheter. Foto: TT/SVT

150 IS-motståndare i massgrav

Uppdaterad
Publicerad

Minst 150 medlemmar av en sunnimuslimsk klan, som i Irak stridit mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS), har hittats i en ny massgrav. Samtidigt kommer uppgifter om att IS i juni dödade hundratals shiitiska fångar.

IS-jihadisterna tog tidigare i veckan männen, som alla tillhörde den sunnitiska klanen Albu Nimr, från deras byar och förde dem till staden Ramadi, där de därefter dödades. Nu har en massgrav med 150 kroppar hittats, enligt uppgift från myndigheter till nyhetsbyrån Reuters.

Ytterligare 70 döda medlemmar av samma klan har dessutom hittats vid närliggande staden Hit. De flesta av dem ingick i de sunnitiska Sahwa-styrkor som strider mot IS och som 2006 hjälpte USA ta kontroll över provinsen Anbar, där städerna ligger.

Terroriströrelsen IS

– Vi har fått höra från IS-krigare att ”de där personerna är från Sahwa, som stridit mot era bröder från Islamiska staten, och det här är straffet”, säger ett ögonvittne till Reuters.

Klanledare uppger att alla döda tillhör de över 300 medlemmar som i veckan tillfångatogs av IS.

Kontrolleras av IS

Anbar har till stor del tagits över av extremistgruppen IS, och lokala klaners hjälp ses som en absolut nödvändighet om den irakiska regeringen ska återta området.

De brutala morden på klanmedlemmar ses av många som ett sätt för IS att avskräcka dem från ett samarbete med centralregeringen i Bagdad.

Vill avskräcka

IS har lagt stora delar av Iraks sunnitiska områden under sig sedan gruppen inledde sin offensiv i juni. Utbrett politiskt missnöje bland sunnimuslimer mot den shiitiskt dominerade regeringen krattade manegen för deras framfart.

Lokala sunnitiska klaners hjälp ses som en absolut nödvändighet om den irakiska regeringen ska återta områdena från IS, precis som Sahwa-rörelsen 2006. De brutala morden på klanmedlemmar ses som ett sätt för IS att avskräcka dem från ett sådant samarbete med centralregeringen.

Massaker utanför Mosul

Samtidigt uppges 600 fångar i ett fängelse nära den irakiska staden Mosul ha dödats av IS i juni i år, enligt organisationen Human Rights Watch.

Uppgifterna har lämnats från överlevare till människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

Den överväldigande majoriteten av de dödade ska ha varit shiamuslimer. Beskrivningen överensstämmer med uppgifter från FN som i augusti beskrev en massaker där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet