• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

19 gripna efter demonstrantattack

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals demokratidemonstranter fortsätter protesterna i Hongkong. Flera personer som tros ha attackerat demonstranter har gripits av Hongkongpolis.

De fredliga protesterna, som pågått i över en vecka, har utsatts för huliganattacker vilket lett till ordkrig mellan Hongkongregeringen och dess kritiker.

Demonstranterna avbröt förhandlingar med regeringen sedan de utsatts för våldsamma attacker och misshandel. Flera kvinnor har även utsatts för sexuellt präglade angrepp, skriver AFP. Misstankar riktas mot organiserade kriminella grupper, så kallade triader, som påstås ha blivit lejda för att störa.

Protesterna i Hongkong

– Polis verkar visa stort tålamod med triadernas aktiviteter, anklagar demokratiaktivisten och parlamentsledamoten Albert Ho.

Minst 19 personer har gripits efter attackerna, skriver BBC på lördagen. Enligt polis har åtta av dem kopplingar till triaderna.

Samtidigt förnekade Hongkongregeringen all inblandning.

Hongkongs säkerhetschef Lai Tung-Kwok hävdar att ”anklagelserna är påhittade och överdrivna”. Även kinesiska Kommunistpartiets officiella organ Folkets Dagblad försvarar Hongkongpolisen.

”Hongkongpolisens agerande för att tackla rörelsen Occupy Central är nödvändig för att bevara lag och ordning”, skriver tidningen på ledarplats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet