En sprängladdning exploderade i en fullsatt moské under fredagsbönen i den pakistanska staden Shikarpur. Foto: TT

Många döda i explosion i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 personer har dödats i en explosion i en moské i Pakistan under morgonen. En fraktion inom Pakistans talibanrörelse har tagit på sig skulden för dådet.

Minst 60 personer rapporteras ha dödats i den explosion som inträffade vid en shiitisk moské i Shikarpur i Sindh-provinsen Pakistan, enligt pakistanska myndigheter.

Ungefär lika många skadades i attacken och 23 av de värst skadade har flyttats till sjukhus med större resurser i andra städer, säger provinsens hälsominister Jam Mehtab Daher till AFP.

Sprängladdningen ska ha exploderat under fredagsbönen i den fullsatta moskén, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Blodig attack

Vittnet Zahid Zoon beskrev för nyhetsbyrån AFP läget på platsen som ”kaotiskt”, då hundratals människor skyndat till platsen för att försöka gräva loss de personer som fastnat i moskén, enligt BBC.

Enligt Abdul Quodoos Kalwar från den pakistanska polismyndigheten var fyra av dagens dödsoffer barn.

Talibangrupp tar på sig ansvar

Jundullah, en fraktion inom Pakistans talibanrörelse, har tagit på sig skulden för dådet. En pakistansk tv-kanal citerar personer som säger sig ha sett en man med en bombväst, rapporterar Reuters. En bombgrupp ska finnas på plats för att utreda explosionen.

Pakistan har drabbats av en rad allvarliga attacker. I december dödades runt 150 elever och lärare när beväpnade talibaner tog sin in på en skola och började skjuta.

Landets premiärminister Nawaz Sharif har fördömt attacken och gett order om att en utredning omedelbart inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.