Foto: TT

2015 blir Obamas år – trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Återupptagna diplomatiska relationer med Kuba. Historiskt klimatavtal med Kina. Migrationsreform som ger fem miljoner papperslösa rätt att stanna. IS tvingade på reträtt i Syrien och Irak. Ebolautbrottet i Västafrika under kontroll, med betydande insatser från USA. Med stigande popularitetssiffror är den i höstas så kritiserade Obama åter på offensiven.

Politik är det möjligas konst. President Obama överraskar både sina anhängare och politiska motståndare. Han har gått från att vara defensiv och ägna sig åt brandkårsutryckningar till att driva igenom långsiktiga reformer. 

Världens mäktigaste politiker räknades under hösten ut såsom passiv, arrogant, akademisk och trött. Efter demokraternas svidande nederlag i mellanårsvalet i november så var politiska kommentatorer här i USA ense om att Obamas sista år vid makten skulle bli två händelselösa år.

Har vänt senaste stormen

Det vanligaste omdömet löd att presidenten skulle vara en ”lame duck” – halt anka. Nu låter det plötsligt annorlunda. En alltmer blomstrande ekonomi har fått fler att tala om att den Barack Obama som kom från ingenstans och en gång tog landet med storm kanske kommer få ett positivt eftermäle – trots allt.

För sjunde året i rad har han röstats fram som USA:s mest beundrade man, i en undersökning av Gallup-institutet. (Den mest beundrade kvinnan är Hillary Clinton – för artonde året i rad) .

Sensationellt klimatavtal med Kina

Republikanerna vann visserligen en majoritet i både representanthuset och senaten. Men det tog bara några veckor innan Obama tillkännagav det sensationella klimatavtalet med Kina.

Republikanerna hotar att dra in amerikanska naturvårdsverkets (EPA) budget som straff och utsåg en senator som ordförande i miljöutskottet som sa att klimatförändringar är Guds vilja. Men trots det ligger avtalet om teknisk samarbete och ömsesidiga åtaganden om utsläppsminskningar fast och världen fick ånyo hopp om att ett nytt globalt klimatavtal är möjligt att nå i Paris i december.

Obekymrad om republikanernas vrede

Och i den stilen har Obama fortsatt, till synes obekymrad om republikaners vrede använder han sig av sitt presidentdekret och driver igenom flera omvälvande reformer som han tidigare utlovat. Han tycks ha övergivit sina tidigare ambitioner att ena kongressen och skapa ett samarbetsklimat som kan bryta dödläget i kongressen.

Flera presidenter innan honom, både Bill Clinton och George Bush försökte men misslyckades. Nu är det istället Obama politiska reformagenda som gäller under hans sista två år vid makten.

På presskonferensen i Vita Huset innan han och familjen for på jullov i Hawaii var han påfallande avspänd, han lät enbart kvinnliga reportrar ställa frågor, skämtade och utlovade fler politiska överraskningar från Vita Huset under det kommande året. Den politiska webbsajten Politico skrev att presidenten tycktes ”befriad.”

Flera anledningar att jubla

Och han har flera skäl att vara på gott humör. Den ekonomiska krisen är över. USA har av tidningen The Economist utsetts till världens ekonomiska lokomotiv just nu. Arbetslösheten fortsätter att sjunka. I vart och vartannat butiksfönster hänger lappar med ”Help Wanted – Inquire within”. Börsen slår nya rekord. Dessutom anses hans sjukförsäkringsreform vara en framgång.

6,5 miljoner amerikaner har anslutit sig och senare i januari inleds en PR-kampanj där nöjda kunder berättar vad sjukvårdsförsäkringen har inneburit för dem. Obamas popularitetssiffror har stigit från låga 40 procent till nästan 50 procent på bara några månader. Så den negativa mediebilden av Obama tål att justeras. Men även om han gör ärliga försök till konstruktiva reformer så väntar en rad politiska strider.

Den president som gick till val på att avsluta krig är inblandad i fem väpnade konflikter och har tvingats senarelägga USA:s tillbakadragande i Afghanistan. Det är också oklart hur han tänker normalisera USAs relation till Iran.

Utmaningar väntar runt hörnet

Nu förväntar sig dessutom hans anhängare att Obama ska göra verklighet av sitt vallöften att stänga Guantanamo och att få kongressen att anslå medel så att landets vittrande infrastruktur kan börja rustas upp. Fallfärdig broar och slitna motorvägar är en påminnelse vad konsekvenserna blir när viljan att betala statlig skatt är minimal.

Och Obamas utmaningar är förstås många fler med en republikansk kongress på krigsstigen. Samtidigt talar den republikanska majoriteten till Obamas fördel – det republikanska partiet vill nu positionera sig inför valet 2016 och visa sig regeringsdugliga. Då krävs förmåga till politiska kompromisser. Bedömare här anser att de två stora frihandelsavtalen som just nu förhandlas – ett med EU och med Asien – kan vara områden där kongressen och Obama kan komma överens.

Clintons kandidatur närmar sig

Och vilken dag som helst väntas Hillary Clinton tillkännage om hon ställer upp som demokraternas presidentkandidat. Hela hösten har hon drottninglikt hållit en nation på halster. Hon är rik som ett troll med fyllda kampanjkassor och har stort stöd inom demokratiska partiet.

Den dagen hon tillkännager sin kandidatur kommer medierna rapportera varje steg hon tar och Obama kommer inte längre vara i samma fokus. Redan pågår kremlologens tolkningar om hon stödjer respektive kritiserar Obamas olika uttalanden men hittills har få sprickor uppdagats.

Kan börja vässa pennan

Jebb Bush, bror till George Bush, väntas också tillkännage att han ställer upp för det republikanska partiet. När de politiska dynastierna  Bush och Clinton så ska slåss mot varandra kan Barack Obama avsluta sin ämbetsperiod med sikte på att trygga sitt eftermäle.

Redan väntar många med spänning på Barack Obama och Michelle Obamas memoarer, de uppges redan förbereda varsin bok – utan spökskrivare – om hur det var att under åtta år inneha ämbetet som USA:s första afroamerikanska presidentpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.