Extremiströrelsen Boko Haram tog på sig attentatet mot en busstation den 14 april som krävde minst 75 liv. Foto: TT

234 flickor kidnappade i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar uppger att 234 flickor saknas efter att islamistiska extremister under förra veckan attackerat en skola i nordöstra Nigeria. Siffran är betydligt högre än vad som tidigare rapporterats, skriver AP.

Det var under måndagen förra veckan som en samling tungt beväpnade män slog till mot gymnasieskolan i Chibok i Borno, nordöstra Nigeria. Männen ska ha tagit sig in i flickornas sovsal under natten och tvingat in dem i lastbilar innan de tog sin flykt.

Flickorna mellan 16 och 18 år gamla

Till en början uppgav myndigheterna att 129 flickor blivit bortförda. Nu har siffran ändrats till 234 efter att guvernören för delstaten Borno besökt staden där de kidnappade flickorna kommer ifrån. Flickorna uppges vara mellan 16 och 18 år gamla, rapporterar CNN.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Föräldrar till flickor som går i skolan berättade att de lokala myndigheterna hade vägrat lyssna på dem när de först hade berättat hur stort det verkliga antalet kidnappade var. Ytterligare förvirring tillkom efter att militären under torsdagen uppgav att alla utom åtta hade räddats. Uttalandet drogs tillbaka följande dag.

Boko Haram misstänks för dådet

Islamistgruppen Boko Haram misstänks ligga bakom dådet. Gruppen, som vill införa sharialagar i Nigeria, har ofta slagit till mot skolor i landet. Kristna skolor anses inte vara lagliga enligt gruppen, vars namn ungefär betyder ”västerländsk utbildning förbjuden”.

Boko Haram tog i veckan även på sig attentatet mot en busstation i måndags som krävde minst 75 liv. Attentatet är det värsta som har inträffat i staden.

– Det verkar vara en väldig upptrappning från Boko Haram. Presidentvalet närmar sig i Nigeria och gruppen gör allt för att störa demokratin, sade SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, tidigare i veckan.

Borno är Boko Harams bas. Var flickorna befinner sig är fortfarande okänt, men de tros hållas fångna i skogsområdet Sambisa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappade nigerianska skolflickor

Mer i ämnet