Foto: TT/SVT

Över 30 döda i ukrainsk gruvolycka

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 personer har dödats i en explosion i kolgruvan Zasjadko i Donetsk i östra Ukraina.

Olyckan inträffade i morse på separatistkontrollerat område i östra Ukraina.

Mykola Volynko, ledare för gruvarbetarfacket i Donbass, bekräftar att explosionen krävt dödsoffer.

– För närvarande vet vi att 32 människor har dött. Vi vet inte hur många som fortfarande finns i gruvan, säger han till nyhetsbyrån AFP tidigt på onsdagseftermiddagen.

Svår räddningsoperation

Räddningsarbetare har haft svårt att nå fram till platsen för olyckan. man måste först försöka vädra ut giftig gas, säger Vladimir Tsymbalenko, ansvarig för gruvsäkerhet i området.  

Donetsk är huvudorten i den område i östra Ukraina som kontrolleras av proryska rebeller. Enligt en talesperson för den så kallade Folkrepubliken Donetsk orsakades olyckan av en metangasläcka.

– Det här orsakades inte av en artilleriattack, säger Juliana Bedilo, talesperson för den av separatisterna utropade Folkrepubliken Donetsk, enligt Interfax.

Olycksdrabbad gruva

Zasjadko-gruvan har även tidigare drabbats av flera svåra olyckor, den värsta av dem 2007 då över 100 arbetare omkom. Uppgifterna om antalet offer i onsdagens olycka varierar, liksom uppgifterna om hur många som befann sig under jord. Enligt den Kiev-lojala administrationen för Donetsk-länet befann sig 230 personer under jord när olyckan inträffade.

– Jag har varit nere i gruvhålet under 23 års tid och det här är den fjärde explosionen vad jag kan minnas. Om de inte fick ut dem direkt, så kommer de bara att kunna hämta ut kroppar senare. En explosion är en förfärlig sak, säger en svetsare som kallar sig Oleg till nyhetsbyrån Reuters.

Gruvan ligger nära flygplatsen i Donetsk, där hårda strider har utkämpats mellan regeringsstyrkor och separatister. Så sent som i januari räddades 500 arbetare som fastnat i gruvan efter det att ett ställverk i närheten bombats och elen slutat fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.