35 klämdes ihjäl under firande i Shanghai

Uppdaterad
Publicerad

35 personer uppges ha omkommit under nyårsfirande i Shanghai Kina. Ett 40-tal ska ha skadats när panik utbröt i en folkmassa.

Tragedin inträffade vid det populära Bund-området och området kring floden i centrala Shanghai. Över 300.000 människor ska ha befunnit sig på platsen. Klockan ska ha varit strax för tolvslaget när den inträffade.

Händelsen som inträffade på Chenyitorget är under utredning, skriver BBC. Torget ligger i närheten av den plats där en nyårsshow visades medan det nya året räknades in, rapporterar Shanghai Daily. Platsen för showen ändrades nyligen, med syftet att ”underlätta för trafiken”, enligt myndigheter.

Låtsaspengar skapade panik

Enligt flera källor ska papperslappar liknande dollarsedlar ha kastats ut från ett fönster i en restaurang, vilket lett till att många kastat sig efter vad de trott var pengar. Många av de omkomna är studenter, uppger sjukhuskällor.

Uppgifterna om de falska sedlarna är inte bekräftade officiellt, men de återges av statliga kinesiska medier och vittnen som befann sig i turiststråken vid The Bund när katastrofen inträffade.

En man, som hjälpte en av de 43 skadade till sjukhus, berättar att de falska sedlarna slängdes ner från en bar ovanför gatan. Enligt honom var det hela avsett som ett inslag i nyårsfirandet.

En kvinna som befann sig vid The Bund talar om kaotiska scener.

– Det var bara för många människor och ingenstans dit människor kunde fly, säger hon.

Många skadade fördes till  Shanghai General Hospital. Bilder som har lagts ut på sociala medier visar hur människor får första hjälpen ute på gatorna och hur poliser spärrrar av området.

Oroliga anhöriga

Tiotals anhöriga samlades på ett av Shanghais sjukhus. Flera var frustrerade över bristen på information om tillståndet för de skadade.

President Xi Jinping har bett myndigheterna i Shanghai att gå till botten med händelsen så fort som möjligt. Enligt det lokala styret har en utredning startat.

Myndigheterna har tidigare uttryckt oro över det stora antalet människor som brukar samlas vid The Bund i samband med nyårsfirandet.

Tidigare under kvällen hade polisen i Shanghai skrivit på sitt sociala medie konto att några ”turister” hade ”ramlat omkull” i Bund-distriktet och uppmande folk att lämna platsen på ett lugnt sätt. Området karraktäriseras av trånga gränder, restaurerade äldre byggnader, butiker och turistattraktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.