40 länder i tsunamiövning

Publicerad

Varningssystem och evakueringsplaner testas den här veckan i 40 länder längs Stilla havet, från Asien till Amerika. I länder som Kina, Costa Rica och Nicaragua används högtalare, sirener och skyltar för att testa hur säkerheten fungerar vid en tsunami.

Omkring 75 procent av alla dödliga tsunamier inträffar i Stilla havet och angränsande hav, enligt FN som tagit initiativet till övningen. Räddningsmyndigheter i de 40 länderna kan välja en av sex simuleringsövningar.

Förhoppningen är att övningen ska göra länderna bättre på att bedöma hotet från en tsunami och andra naturkatastrofer. I många kustnära samhällen är det centrala budskapet: spring och ta skydd på högre mark.

– Regeringar och samhällen måste förbereda sig för att sådana händelser kan inträffa närsomhelst, säger Bernardo Aliaga på FN-organet Unesco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.