SVT:s USA korrespondent Erika Bjerström är på plats i Ferguson, som nu liknar en spökstad. Över 400 personer har gripits efter protester runt om i USA efter dödsskjutningen av 18-årige Michael Brown. Foto: SVT/TT

Över 400 gripna i USA

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i Ferguson har övergått i mer organiserade demonstrationer – och mer än 400 människor har gripits runt om i USA till följd av demonstrationerna, uppger Reuters. I staden där allt började har polisen kopplat ett järngrepp.

Den senaste dödskjutningen som väcker protester i USA är en polisvideo som offfentliggjordes i natt och som visar hur två poliser sköt ihjäl 12-åriga Tamir Rice i Cleveland, Ohio. 12-åringen satt och viftade med en luftpistol i en park. Han avled av skottskadorna i söndags.

Avslöjandet har ytterligare eldat på demonstrationerna. I 200 städer i 37 delstater har det hållits manifestationer. Många tror nu att en ny medborgarättsrörelse ser dagens ljus i USA.

Michael Brown sköts till döds av polis

Ferguson liknar en spökstad

Men Ferguson, där allt började med dödskjutningen av 18-årige Michael Brown, liknar en spökstad.

Gatorna där demonstranterna tidigare kvällar dragit fram är avstängda, blockerade av polisbilar. Butiker stänger tidigt, skolorna är stängde sedan i tisdags. 3.000 federala poliser har kopplat ett järngrepp. Gatorna var natten till torsdag närmast öde. Snöfall, kyla och förberedelser inför Thanksgiving, Tacksägelsedagen, som är USAs största helgdag, tros ha bidragit.

– Det är lika många journalister som demonstranter här i Ferguson ikväll, sa en polis till SVT:s utsända.

Det enda synliga folklivet fanns i de fåtal öppna mataffärerna. SVT träffar Yolanda Baker med barnen Elias och Amarias. Hon har köpt det sista till Thanksgivingmiddagen imorgon. I kundvagnen har hon silverlök, sötpotatis och kalkon, trafitionella rätter på Thanksgiving.

–  Det känns märkligt att fira men vi hoppas att protesterna ska fortsätta i fredlig form, säger hon.

Sonen Elias säger att han inte vågat vara ute och demonstrera även om han skulle vilja.

– Det handlar om att försvara vår historia som afroamerikaner, säger han.

Organiserade demonstrationer

Och de protester som spritt sig i hela USA har det senaste dygnet ändrat karaktär. De flesta hålls på dagen, är påfallande välorganiserade fredliga och med inslag av civil olydnad. I New York och Boston blockerade demonstranter vägar för att störa rusningstrafiken.

Svarta och vita demonstrerar sida vid sida, och kraven går ut på att det amerikanska samhället måste komma tillrätta med hur polisväsendet behandlar svarta medborgare. ”Black lives matter”  – svartas liv spelar roll – är en paroll som demonstranterna samlas bakom.

Enbart i Ferguson är det dubbelt så många svarta som vita som blir anhållna, och 85 procent av alla som hejdas av polisbilar är svarta. Ett konkret krav är att miltariseringen av polisen med kravallutrustning och tanks ska upphöra och poliser förses med små videokameror. Men polisväsendet i USA är indelat i många nivåer i federal, delstatlig och kommunal nivå och kan inte beslutas statligt.

Ordkriget fortsätter

Under onsdagkvällen fortsatte också ordkriget mellan Michael Browns familj och polisen Darren Wilson. Wilson sa att Brown sett ut som en ”demon” medan Michael Browns mamma Lesly McSpadden sa att hon ” inte tror ett ord” av vad Wilson sagt om hennes son i sitt vittnesmål.

Undersökningar visar att även när det gäller vittnesmålen är USA delat. 62 procent av landets svarta tror att polisen Darren Wilson är skyldig medan bara 22 procent av vita amerikaner tror det.

Förväntningar på Obama

Förväntningarna växer att president Barack Obama ska kunna erbjuda ledarskap för att lugna vreden och frustrationen. Vita Huset uppger att man överväger att president Obama ska besöka Ferguson.

Men president Obama befinner sig i en komplicerad situation, som landets första svarta president har han ögonen på sig. Han måste visa att han är hela landets president och en del kritiker menar att han därför är överdrivet försiktig.

Samtidigt är han som jurist och gammal medborgarrättsaktivist djupt engagerad i frågor som rör diskriminering och rasism. I ett tal i tisdags sträckte han sig så långt att han påpekade att ”färgade människor i lokalsamhällen hittar inte på när de säger att de är utsatta för orättvisor”.

Reform provocerar

Ilska har också riktats mot president Obama för att han lagt ner stor energi på att få igenom en reform av landets invandrarlagar, vilket kommer ge fem miljoner invandrare från mestadels spansktalande länder uppehållstillstånd, medan han ”glömmer” sina egna.

I alla debattprogram på TV pågår en förnyad debatt om hur olika svarta och vita behandlas, till exempel inom sjukvården. Där visar forskning att svarta män får lägre doser smärtstillande än vita män. Det grundas i rasistiska föreställningar om svarta som starkare och mindre mänskliga och sårbara, menade journalisten Jelami Cobb från tidningen The New Yorker.

Djupa klyftor

Tragedin i Ferguson har satt sökarljuset på det djupa och oläkta sår kring hudfärg och ras, med många och komplicerade orsaker. Svarta står för en övervägande del av kriminaliteten i USA och befolkar också landets fängelser. Röstdeltagandet är lågt, man känner sig inte representerad av några politiker och den svarta medborgarrättsrörelsen saknar kraftfulla ledargestalter som förmår att ena.

Orsakerna till de djupa klyftorna står att finna i fattigdom och arbetslöshet som ärvs generation efter generation. Krisen i utbildningsväsendet är en kärnfråga.

Svarta studenter går i de sämsta innerstadsskolorna som har kroniska underskott i sina budget. Det beror i sin tur på att skolor i USA främst finaniseras via skattemedel i den kommun skolan ligger i. Fattiga områden med arbetslösa som bor i hyreshus genererar lite pengar till skolorna. Vita medelklassområden med villor genererar betydligt mer skatteintäkter till skolorna i dom kommunerna.

Så cementeras orättvisorna. Det skulle politikerna i Washington kunna gör anånting åt, men med en republikansk majoritet i kongressen som är emot statlig styrning så är utsikterna små.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet