Medarbetare från Läkare utan gränser i isoleringsdräkter i Gueckedou, Guinea. Till höger: Människor utanför sjukhuset i huvudstaden Conakry. Foto: TT

70 döda i ebola – gränsen stängs

Uppdaterad
Publicerad

70 människor i Guinea har dött i vad som misstänks vara det dödligaste utbrottet av ebolaviruset på sju år. Nu stänger grannlandet Senegal gränsen i ett desperat försök att stoppa smittspridningen.

De flesta av de misstänkta fallen av ebola har upptäckts i sydöstra Guinea, nära gränsen till Liberia och Sierra Leone. Det tog myndigheterna nästan sex veckor att slå fast att det kunde röra sig om ebola, vilket gjorde det möjligt för viruset att spridas.

Bara de senaste dagarna misstänks 11 personer ha dött i ebola i Sierra Leone och Liberia, vilket ökar oron för en stor epidemi i Västafrika.

Ebolautbrott

”Ingen anledning till panik”

Senegals inrikesministerium uppger nu att man stänger landets gränser mot Guinea i ett försök att stoppa viruset från att spridas ytterligare.

En talesman för Guineas regering säger dock att man inte fått något officiellt besked om grannlandets beslut. Enligt de guineanska myndigheterna är också larmen om epidemin överdrivna då endast 19 fall av ebola hittills konstaterats genom laboratorietester.

– Vi har vidtagit strängast möjliga åtgärder för att stoppa epidemin. Det finns ingen anledning till panik, säger talesmannen Damantang Albert Camara till nyhetsbyrån Reuters.

Den här veckan konstaterades viruset ha nått Guineas huvudstad Conakry där hundratusentals människor bor tätt intill varandra, ofta under svåra hygienska förhållanden. Hittills har åtta fall av sjukdomen konstaterats i staden, vilket innebär en betydligt högre risk för snabb smittspridning än sjukdomsfallen i det glest bebodda inlandet.

Ingen bot finns

Om alla de 70 dödsfallen konstateras vara ebola står världen inför det dödligaste utbrottet sedan 2007 då 187 människor dog i Luebo i Kongo-Kinshasa.

Det finns inget vaccin och ingen bot mot ebolaviruset som Läkare utan gränser kallar för ”en av världens dödligaste sjukdomar”. I sjukdomens inledande stadier drabbas den sjuke av feber, muskelsmärta och huvudvärk. Senare utbryter svåra kräkningar, diarré och blödningar som gör att de sjuka blir smittbärare och riskerar att smitta alla som kommer i kontakt med dem.

Fler än 1.500 människor har dött i viruset sedan det först upptäcktes i Kongo 1976, men detta är det första dödliga utbrottet i Västafrika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet