72-årig kvinna dömd för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En 72-årig kvinna i Norge har dömts till tre års fängelse för fysisk och psykisk misshandel av sin äkta make under 41 år.

Det skriver Avisa Nordland.

Under flera år tvingades mannen vistas i källaren utan tillgång till dusch, toalett eller kök. Kvinnan ska också ha målat över fönstren på parets bil så att mannen inte skulle kunna köra till barnbarnets konfirmation.

Enligt domen i Salten tingrett har kvinnan genom trakasserier, fysiska övergrepp och hot brutit ner makens psyke och berövat honom i princip all livskvalitet.

Kvinnan dömdes i maj men domen har nu vunnit laga kraft då nästa instans, lagmansretten, avslagit begäran att ta upp målet.

Mannen dog i januari i år men fanns med i ett filmat vittnesmål där han bland annat sade:

– Hon försökte förgöra mig på alla sätt.

Domstolen anser att även den övriga familjen blev direkt påverkad av kvinnans beteende. Hennes barn, i dag i medelåldern, vittnade om hur mamman fick vredesutbrott, hotade att döda pappan och att han var tvungen att gömma sina mediciner för att mamman inte skulle kasta bort dem.

– Mamma har fått en rättvis dom, sade den 43-åriga dottern bland annat.

Kvinnan nekar till brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.