Foto: Scanpix

Abortresolution utbuad i EU

Publicerad

En resolution till stöd för sexualundervisning, rätten till abort och rättigheter för homosexuella sänktes av burop och protester från konservativa grupper i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen.

Uppträdet väckte rejäl ilska hos flera av de svenska ledamöterna.

”Det känns som att motståndet mot abort, sexualundervisning och rätt till sin egen kropp och sexualitet blir alltmer högljutt i Europa och det skrämmer mig”, skriver ledamoten Anna Hedh (S) i ett uttalande, medan kollegan Cecilia Wikström (FP) kallar det ”symptomatiskt för den isvind som blåser i flera av våra medlemsländer”.

Resultatet blev att den icke-bindande resolutionen skickas tillbaka för ny behandling i jämställdhetsutskottet, vars svenske ordförande Mikael Gustafsson (V) lovar att göra nya försök för att driva igenom den.

”De som är så emot de livräddande och viktiga åtgärder som läggs fram i denna resolution lever i medeltiden”, skriver Gustafsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.