Talet 39 är opopulärt bland afghaner. Foto: TT

Afghaner skyr skämmig skylt

Uppdaterad
Publicerad

Afghanernas motvilja mot talet 39 har fått folk att vägra köra runt i bilar med den kombinationen på nummerplåten. Bilhandlare klagar över att de inte kan sälja bilar som är skyltade med det registreringsnumret.

Bakgrunden sägs vara en ökänd hallick som körde runt med de siffrorna på sin bil i staden Herat. Med tiden har talet 39 förknippats med omoral och sexhandel, något tabubelagt i det muslimska landet.

Tyvärr har systemet för inregistrering av nya bilar kommit till ett läge där numret börjar med 39. Trafikavdelningen i Kabul har just nu 800 registreringsskyltar som ingen vill ha. Vissa försöker muta sig till ett annat nummer, andra ändrar själva siffrorna med lite färg.

– Vi kan inte ändra systemet, vi måste ändra människors inställning till det här talet, klagar inrikesdepartementets talesman Sediq Sediqqi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.