Foto: Privat

Äggkastning mot Birgitta Ohlsson

Uppdaterad
Publicerad

Motdemonstranter kastade ägg och skrek glåpord mot Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson när hon idag gick i spetsen för Prideparaden i Vilnius.

Flera hundra hbt-aktivister deltog i dag i Pride-paraden i Litauens huvudstad Vilnius. Huvudavenyn omgavs av hundratals poliser, många med full kravallutrustning, rapporterar AP.

Men trots stora polisinsatser lyckades inte polisen inte hålla undan motdemonstranterna, rapporterar Ekot. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson som gick i spetsen för paraden, fick ägg kastade på sig. Motdemonstranter skrek också hotfulla budskap riktade mot henne, berättar hon för SVT.

Positiva i majoritet

Trots motdemonstrationerna är det ändå en historisk dag, säger Birgitta Ohlsson. För första gången kunde paraden hållas på Vilnius paradgata mitt i staden. Och även om hon såg nazister, nationalister och religiösa fundamentalister bland motdemonstranterna, så var ändå de som var positiva till paraden i majoritet bland åskådarna, säger hon.

Stolt att vara med

– Jag är stolt över att delta, och vill hylla modet hos de aktivister som går i paraden, säger Birgitta Ohlsson.

Det är den andra gången en Prideparad hålls i Litauen, och motståndet har varit stort. Myndigheterna i Vilnius ville först inte ge tillstånd till paraden,  men en lokal domstol ändrade beslutet.

Många tror att paraden inte hade blivit av alls, om inte Litauen som ordförandeland i EU hade haft världens ögon på sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.