Michail Kalasjnikov med sin skapelse AK47 under en ceremoni i Moskva, 1997. Foto: Scanpix

AK-47:ans skapare avliden

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske vapenkonstruktören Michail Kalasjnikov har avlidit rapporterar den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Den ryske vapenkonstruktören Michail Kalasjnikov avled på måndagen 94 år gammal. Han designade den legendariska automatkarbinen AK-47:an – vapnet som brukar bära sin skapares namn och som ofta blev synonymt med urskiljningslöst dödande.

Men i Sovjetunionen sågs han som nationalhjälte och en symbol för Moskvas stolta militärhistoria. Hans avsikt var aldrig att vapnet skulle spridas till så många konflikter jorden runt.

Kalasjnikov är världens vanligaste handelvapen och infördes i Sovjetunionens armé 1949. Över 100 miljoner exemplar har producerats och sålts sedan det första exemplaret framställdes 1947.

Ångade inget

Kalasjnikov fick ofta svara på frågan om han ångrade att han skapat vapnet, som dödat så många.

”Jag skapade vapnet för att försvara mitt fosterland. Jag ångrar ingenting och kan inte ansvara för hur politiker använt det”, svarade Kalasjnikov.

Dock erkände han att han kände sorg då han såg det i händerna på terrorister och att han skulle ha föredragit att uppfinna något som till exempel bönder skulle haft nytta av.

Michail Kalasjnikov, som knappt tjänade några pengar på sin konstruktion, blev 94 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.