Röken stiger från Kobane, staden som härjats av hårda strider. Foto: TT

Åkte som hjälparbetare – dog som IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

En dansk medborgare som stridit för terrororganisationen Islamiska staten tros med stor sannolikhet ha dödats av ett USA-lett flyganfall i staden Kobane på den syriska gränsen.

Den 18-årige mannen reste ner som frivilligarbetare för att hjälpa krigsoffer, men anslöt sig senare till IS – och dog som terrorist. Det skriver den danska tidningen Politiken.

Mannen ska ha dödats då han befann sig i ett hus i den syrisk-kurdiska staden Kobane, då den USA-ledda koalitionen genomförde ett flyganfall mot IS i området.

Syrienkriget

Uppgifterna bekräftas enligt Politiken av en annan dansk krigare i Syrien som var på plats under bombningen, samt av flera källor inom radikalislamistiska kretsar i Danmark. På Facebook hyllas 18-åringen, i just dessa kretsar, för att ha gått i döden för sin tro.

Anslöt sig i höstas

Mannen hade konverterat till islam några år innan han till slut reste till Syrien. Han kom dit i maj förra året och arbetade sina första månader som frivilligarbetare med att hjälpa krigets offer. Han ska ha sagt till sin familj att det inte räckte att bidra till insamlingar hemifrån för de syriska flyktingarna, utan att han kunde göra mer nytta på plats som hjälparbetare.

När hösten kom anslöt sig den 18-årige dansken till Islamiska staten, skriver Politiken. Han krigade därefter för terrororganisationen fram till sin död, men var inte i strid vid tillfället.

Danska utrikesdepartementet kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om den dödade 18-åringen. De uppger dock att man känner till ”rapporterna” och har kontakt med den berörda familjen.

Över 100 svenskar strider

Om uppgifterna stämmer är 18-åringen den tredje dansken som förlorar sitt liv i Syrienkriget, och den första att dödas av den västliga koalitionen.

Senast i december kom rapporter om att en svensk jihadist dödats i Irak, och i oktober dödades en ung man från Göteborg i ett flyganfall.

Enligt Säpo har strax över 100 svenskar rest till Syrien för att strida med IS. Man säger samtidigt att det kan röra sig om så många som 300 svenskar som anslutit sig till striderna.

Fakta: ISIS och Kobane

ISIS, eller Islamiska Staten (IS) är en internationell, beväpnad terrororganisation som betraktar sig som den legitima regeringen i en islamisk stat. Just nu bedrivs strider bland annat i staden Kobane, som ligger i den nordvästra delen av Syrien, vid den turkiska gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet