Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen PST. Foto: TT

Akuta terrorfaran över i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Norge återgår till den beredskapsnivå som rådde innan larmet om ett misstänkt terrorhot för en vecka sedan.

– Vi kommer aldrig att veta om den information som vi gav ut bidrog till att avvärja en terrorattack, säger chef för norska säkerhetspolisen PST, Benedicte Bjørnland på en presskonferens.

För en vecka sedan höjde Norge beredskapen dramatisk efter uppgifter om ett konkret terrorhot mot landet. Ett antal personer uppgavs vara på väg från Syrien för att utföra ett terrordåd i Norge.

Många oroades av uppgifterna och den norska beredskapen har aldrig tidigare varit så hög som under de senaste dagarna.

Akuta faran över

Nu uppges den akuta faran vara över och den norska polisen meddelar att beredskapsnivån sänks. Det innebär att poliser inte längre ska vara beväpnade i tjänst och att gränskontrollen återgår till det normala, uppger TT.

– Uppgifterna vi samlade in i förra veckan har gett oss en bättre grund att stå på. Slutsatsen är att sannolikheten för det ursprungliga hotet har minskat, säger Benedicte Bjørnland.

Kan komma nya hot

PST-chefen säger dock att nya hot kan uppstå i framtiden.

– Nya svåra situationer kan uppstå, måste vi alla vara beredda, säger hon på presskonferensen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.