al-Qaida uppmanar till nya attacker mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Al-Qaidas gren i Jemen hyllar dödandet av den amerikanske ambassadören i Libyen och uppmanar till fler attacker mot amerikanska ambassader i muslimska länder.

I uttalandet, som postades på islamiska militanta webbplatser på lördagen, säger företrädare för al-Qaida att mordet på ambassadör Chris Stevens i attacken mot USA: s konsulat i Benghazi är ”det bästa exemplet” på hur fortsatta attacker mot amerikanska ambassader ska utföras.

Terrornätverket tar däremot i uttalandet inte något direkt ansvar för veckans attack där fyra amerikaner dödades, däribland USA:s Libyen-ambassadör Christopher Stevens.

Protester mot anti-islamfilm 2012

”Protesternas mål bör vara att driva USA:s ambassader från muslimska länder” säger al-Qaida i uttalandet och uppmanar till fortsatta protester i muslimska länder ”för att sätta dessa ambassader i brand”.

Terrornätverket lät också meddela att den dödliga attacken i veckan mot det amerikanska konsulatet i Benghazi var en hämnd för att USA i juni i år dödat nätverkets andreman, Abu Yahya al-Libi, i en drönarattack i Pakistan, rapporterar AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet