• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

al-Qaida: Vi planerade massakern

Uppdaterad
Publicerad

En av de högsta ledarna för al-Qaida på den arabiska halvön säger nu att terrornätverket ligger bakom massakern på satirtidningen Charlie Hebdo. – Vi valde ut målet, lade upp planen och finansierade operationen, säger Nasr al-Hansi i ett klipp som lagts ut på Youtube.

I det elva minuter långa videoklippet säger al-Ansi att terrorattacken skedde för att ”hämnas profeten”. Han varnar också för fler terrordåd.

Han uppger att dådet var beställt av rörelsens högste ledare, Ayman Zawahiri.

Terrordåd mot fransk tidning

– Vi, al-Qaida på den Arabiska halvön, tar på oss ansvaret för operationen som är en hämnd för Allahs budbärare, säger al-Ansi i videon som döpts till ”Ett meddelande gällande den välsignade striden om Paris”.

Videon visar bilder från massakern.

– I dag har mujahedin (”heliga krigare”) hämnats den högt aktade profeten och skickat det tydligaste meddelandet till alla som vågar attackera de islamiska heligheterna, säger al-Ansi i filmen.

Dådet hyllades

Redan i fredags gjorde en företrädare för al-Qaida på den arabiska halvön anspråk på terrordådet där 12 människor dödades. I en ljudinspelning på gruppens twitterkonto hyllade Harith al-Nadiri attacken och sade att ”de hjältemodiga heliga krigarna” har lärt fransmännen ”en läxa och yttrandefrihetens gränser”.

Chérif Koauchi, en av de bröder som låg bakom attacken mot Charlie Hebdo där 12 personer dödades, sade in en intervju med tv-kanalen BFMTV att han agerade på uppdrag av al-Qaida på den arabiska halvön.

– Jag, Chérif Kouachi, har skickats av al-Qaida i Jemen. Jag åkte dit och det var Anwar al-Awlaki [känd amerikansk-jemenitisk islamisk terrorist] som finansierade mig, sade Kouachi i en intervju som spelades in mitt under gisslandramat vid ett tryckeri i Paris där bröderna barrikaderat sig.

Fakta: al-Qaida på den arabiska halvön

al-Qaida på den arabiska halvön (Aqap), också känt som al-Qaida i Jemen, är en extrem islamistisk grupp baserad i Jemen. Aqap grundades i januari 2009 som en sammanslagning av al-Qaida i Jemen och Saudiarabien. Gruppen anses av bland annat USA, vara den farligaste i det världsomspännande jihadistnätverket.

Gruppen misstänks ligga bakom ett antal terrordåd – bland annat den så kallade ”kalsongbombaren” Umar Farouk Abtulmutallabs försök att spränga en bomb på en Northwest Airlines-flight över USA den 25 december 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet