Aleksandr Litvinenko mördades under mystiska omständigheter i London 2006, med det radioaktiva ämnet Polonium-210 som misstänkt mordvapen. Litvinenkos änka Marina käpmar än i dag för att få till en avklarad mordutredning, och rentvå sin döde makes namn. Hon har även demonstrerat till stöd för den mördade ryska oppositionspolitikern Boris Nemstov. Foto: TT

Aleksandr Litvinenkos änka till SVT: Jag vill rentvå hans namn

Uppdaterad
Publicerad

Den förre ryske agenten Aleksandr Litvinenko mördades i London 2006 under mystiska omständigheter. SVT har träffat hans änka Marina i London för att höra vad hon bland annat har att säga om den nya mordutredningen samt chansen till att rentvå hans namn.

Hur kan någon någonsin förvänta sig att bli förgiftad med det radioaktiva ämnet Polonium-210? svarar änkan Marina Litvinenko retoriskt på min fråga, om inte maken Aleksandr, eller Sascha som hon kallar honom, någonsin var rädd.

Vi har träffats åtta, nästan nio år, efter mordet på Aleksandr Litvinenko i London för att prata om den offentliga utredning som Marina lyckats få de brittiska domstolarna att ta upp.

Jobbade åt MI6

Marina har med sig en bunt privata bilder på deras liv tillsammans som hon visar upp. Ibland snyftar hon till, det är fortfarande känsloladdat att visa upp och dela det privata albumet från deras tid tillsammans. Trots att hon gjort det många gånger nu och trots att hon givit otaliga intervjuer sedan det spektakulära mordet på hennes make, den före detta KGB-agenten Aleksandr år 2006.

När mordet begicks hade de bott i Storbritannien i flera år och hunnit bli brittiska medborgare. Kanske hade de till och med börjat slappna av något.

Aleksandr jobbade som konsult med bland annat organiserad brottslighet och MI6, den brittiska motsvarigheten till Säpo, var en av uppdragsgivarna.

Flydde efter regimkritik

Familjen fick fly Ryssland då Aleksandr kritik mot sin forna arbetsgivare FSB, före detta KGB, blev för stark. Bland annat anklagade han regimen för att ligga bakom sprängdådet mot ett hyreshus 1999 i Moskva som dödade 300 människor. Presidenten Vladimir Putin anklagade tjetjenska terrorister för dådet som han sedan använde som anledning för att gå i krig med Tjetjenien.

Först ville den brittiska regeringen inte ens utreda mordet på Aleksandr men efter det att relationerna mellan Ryssland och väst försämrats det senaste året gav inrikesministeriet med sig. Nu ska det klargöras exakt vad som hände och vem som är ansvarig, även om det sannolikt inte kommer att leda till att någon gärningsman grips eller utlämnas från Ryssland.

Nya avslöjanden

Men redan nu har många tidigare hemligstämplade detaljer offentliggjorts. BBC uppger bland annat att polisen har följt det radioaktiva spåret runt London och hittat tecken på att gärningsmännen försökt förgifta Litvinenko två gånger innan de lyckades.

Och tidningen The Telegraph avslöjade för en tid sedan att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA kommit över elektronisk kommunikation mellan gärningsmännen som visar på Kremls inblandning.

”Det brittiska folket har rätt att veta”

Litvinenko blev sjuk den 1 november 2006 efter att ha träffat två före detta ryska agenter på Millenium Hotel i centrala London. Enligt polisen hade det radioaktiva ämnet Polonium-210 lagts i hans te. Han insjuknade senare på kvällen och avled efter 22 dagar på sjukhus.

Då hade han själv hunnit lämna en lång redogörelse till polisen om de sista dagarnas möten och om vem eller vilka som kan ha förgiftat honom.

– Alla detaljer är väldigt personliga för mig men jag tycker att det brittiska folket har rätt att veta varför och hur det kom sig att Polonium-210 användes, säger Marina.

– Jag måste göra något för Sascha. Jag kan inte göra det genom att få gärningsmännen fällda i en riktig rättegång, men jag kan ge klarhet i vad som egentligen hände och på så vis rentvå hans namn, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.