Foto: TT

Alkohol under graviditet rättsprövas

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk domstol ska inom kort avgöra om en kvinna begick ett ”våldsbrott” gentemot sitt barn genom att kraftigt konsumera alkohol under graviditeten.

I så fall kan barnet få skadestånd – trots att det inte är något brott att dricka alkohol och trots att barnet var ett foster när ”brottet” begicks.

Fallet är principiellt viktigt och handlar om att kvinnans nu sjuåriga flicka bör få ekonomisk kompensation av den brittiska brottsoffermyndigheten (CICA), rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I domstolen står å ena sidan de lokala myndigheter som ansvarar för flickan, och å andra sidan CICA, som hittills inte har velat betala ut något brottsofferstöd.

Halv flaska vodka

Flickan lider av flera alkoholrelaterade funktionshinder.

Advokaterna som driver fallet i den brittiska motsvarigheten till hovrätten hävdar att kvinnans beteende var ”hänsynslöst” då hon under graviditeten drack upp till en halv flaska vodka och omkring åtta burkar starköl om dagen. Även om man inte påstår att kvinnan uppsåtligt orsakade flickans skador, så hävdar advokaterna att hon under sin graviditet ska ha pratat om sina alkoholvanor med professionell personal och ändå ”tagit risken och fortsatt”.

Målsägarna har betonat att fallet inte handlar om att åtala kvinnan, utan handlar just om barnets rätt till kompensation från brottsoffermyndigheten (CICA).

I lägre instans dömdes till CICA:s fördel med motiveringen att ett foster inte är en person och därmed inte kan vara ett brottsoffer.

Dom väntas någon gång nästa vecka och fallet har resulterat i intensiva debatter om faran med alkoholkonsumtion under graviditeten, och om kvinnors och fosters rättigheter.

Kriminalisera kvinnor

”Om domstolen tolkar lagen till målsägarens fördel skulle det innebära en legal praxis som gör det möjligt att åtala kvinnor som dricker alkohol under graviditeten”, befarar två frivilligorganisationer för kvinnors rättigheter i ett uttalande.

Men andra slår tillbaka:

”Hur är det med rättigheterna för den lilla flickan i detta fall vars liv för alltid skadats på grund av vad hennes mor gjort”, frågar en ilsken läsare i tidningen Daily Mirror.

Cirka 80 motsvarande fall som begärt ekonomisk kompensation väntar spänt på dom i detta fall som även målsägarnas advokater bedömer som ”fyllt” av tänkbara komplikationer – bland annat eftersom det inte är ett brott i sig att dricka alkohol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.