– Det viktigaste för oss är att inte glömma allt som våra förfäder lämnat efter sig, säger Monica Hernandez i Mexico.

All helgona jorden runt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige vi hedrar de döda i dag. Det är en kristen högtid som uppmärksammas i många katolska och protestantiska länder.

I Sverige infaller All helgons dag den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Men All Saints' Day, en katolsk högtid, firas alltid den första november i en mängd länder.

I Mexiko, Guatemala, Portugal och Spanien görs offer till helgon och döda under denna dag. I Mexiko sammanfaller helgen med de dödas dag och de oskyldigas dag. I Portugal går barnen dörr till dörr och får kakor, nötter, godis och frukt under denna dag.

Haiyans offer hedras

I Filippinerna är det tradition att besöka gravar, precis som i Sverige, och att städa dem och lämna små offergåvor, som blommor, ljus och mat. Besöken vid graven blir ett heldagsfirande, där familjer samlas och spelar spel och musik och sjunger karaoke vid sina döda.

I år ägnar filippinierna särskild tid åt att minnas de 6.300 människor som dog när orkanen Haiyan drog fram i slutet av förra året.

I en mängd länder i Europa firar man All helgona precis som här i Sverige, genom att tända ett ljus för de nära och kära som gått bort. I flera västländer som Italien, Frankrike, Belgien och Spanien lägger man i stället blommor vid gravarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.