Bebis poliovaccineras i Pakistan. Foto: TT

Allt fler polio-smittade i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Den förlamande sjukdomen polio är av allt att döma på frammarsch i Pakistan. I tisdags bekräftades 13 nya fall – därmed har totalt 158 fall konstaterats hittills i år enligt Nationella hälsoinstitutet.

I fjol rapporterades 93 fall av polio i Pakistan och året innan 58 fall, skriver tidningen Dawn.

Det finns inget botemedel mot virussjukdomen, men väl fungerande vaccin. I Pakistan har dock ett flertal vaccinatörer attackerats de senaste åren, bland annat av de ärkekonservativa talibanerna.

I klanområdena, nära gränsen till Afghanistan, har poliovaccinationer delvis varit förbjudna och vaccinatörer har anklagats för att vara spioner och för att delta i en västledd sammansvärjning mot muslimer.

I våras varnade Världshälsoorganisationen WHO för att polio på nytt har blivit ett hot mot folkhälsan, sedan sjukdomen åter dykt upp i en rad länder – varav sju tidigare betraktats som smittfria.

Enligt organisationen Polio Eradiction Initiative finns sjukdomen nu i Kamerun, Ekvatorialguinea, Etiopien, Irak, Kenya, Somalia och Syrien – förutom i Pakistan, Afghanistan och Nigeria där sjukdomen har haft ett fäste de senaste åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.