Amerikaner stöder NSA-övervakningen

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av amerikanerna stöder USA:s omfattande övervakningsprogram. 56 procent av de tillfrågade tyckte att det var godtagbart att underrättelseorganet NSA hade tillgång till privatpersoners teletrafik.

45 procent av befolkningen går längre än så, och tycker det är acceptabelt att myndigheterna övervakar alla människors enskildas aktivitet på internet, om det kan leda till att förebygga terrordåd som 11 septemberattackerna 2001. Det visar en mätning som Pew gjort åt Washington Post.

– Man ska komma ihåg att USA har lite andra förutsättningar än Sverige. De har ju varit utsatta för ganska allvarliga attentat, bland annat 9/11-angreppen. Jag tror att det påverkar folk ganska mycket, att de ser att det finns ett berättigat behov hos staten att kunna skydda samhället mot den här typen av allvarliga attacker, säger Johan Sigholm, doktorand i  militärteknik vid Försvarshögskolan.

Snowden och USA:s avlyssning

Snowden visst stöd

Samtidigt har Edward Snowden, som läckte uppgifter om USA:s enorma övervakningsprogram Prism, stöd hos en del amerikaner. 30.000 personer stödde en vädjan på internet till president Barack Obama om att benåda Snowden om han åtalas och döms. Om uppropet samlar 100.000 namn före 9 juli kommer Vita huset att ta upp det till övervägande och svara, allt enligt Obamaregeringens rutiner som infördes för att engagera folket i politiken.

Vita husets talesman Jay Carney ville på måndagen inte kommentera uppropet eller Snowdens framtid.

– Bedömningar av skadorna görs av berörda myndigheter, sade han.

NSA har begärt en brottsutredning om läckan och USA:s justitiedepartement har sagt att en sådan är i inledningsskedet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet