Terrorexperten Magnus Ranstorp. Foto: Victor Lundberg/Scanpix

Terrorexperten: Amerikaner utanför Mellanöstern kan vara nästa måltavla

Uppdaterad
Publicerad

Terrorexperten Magnus Ranstorp, menar att halshuggningen av de båda amerikanska journalisterna är till för att sätta skräck väst och den amerikanska befolkningen. Nästa steg kan vara att attackera amerikaner utanför Mellanöstern.

– Jag tror inte att IS tror att halshuggningarna leder till att USA ändrar sin politik i Mellanöstern, det här handlar mer om vedergällning och att sätta skräck i folk, säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan.

Enligt Ranstorp är det här en utveckling av vad IS påbörjade i 2003. Då, när de tillhörde al-Qaida, fanns inte sociala medier och de kunde inte marknadsföra sig på samma sätt. Nu går det mycket snabbare genom att olika våldsvideor delas snabbt och får spridning.

Terroriströrelsen IS

Halshuggningar började i Algeriet

Det extrema övervåld som IS använder sig av började uppträda för första gången under 90-talet i Ageriet när GIA, Groupe Islamique d'Afrique, gjorde räder där de skar halsen av folk. Det har sedan spritt sig och använts även i Bosnienkriget, Tjetjenien och Afghanistan. Första gången en västerlänning avrättades på det här sättet var när den amerikanske journalisten Daniel Pearl mördades i Afghanistan.

– Att man skär halsen av en västerlänning är ingenting för dem. Det här gör man med sina fiender på plats och många gånger sätter man sedan upp deras huvuden på pålar i byar som ett avskräckande exempel, säger Magnus Ranstorp.

Frossar i våld

Många av de som är aktiva i IS nu satt tidigare i fängelse i Irak och Syrien och har i samband med krigen släppts eller rymt. Magnus Ranstorp har följt flera av de jihadistkrigare som är aktiva nu och menar att man nu är inne i en våldsspiral. Den propaganda som de nu sprider är extremt kontrollerad.

– Det är som att kliva in i en annan värld där de via sociala medier delar olika extrema våldsvideor och kommenterar dem på olika sätt.

Britt på tur

I filmen ska ytterligare en fånge, en brittisk man, visas upp och sägas stå på tur. Det, menar Ranstorp, är en signal till premiärminister David Cameron som sagt att Storbritannien är redo att gå in i Irak tillsammans med USA.

Att James Foley och Steven Sotloff var iklädda orangea fångkläder i videofilmerna kan vara en koppling till Guantanamo, säger Magnus Ranstorp.

– IS har haft flera Twitterkampanjer där man säger att ingen amerikan går säker nu, det är inte otroligt att de kommer att slå till utanför Mellanösterns gränser framöver, säger Magnus Ranstorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet