Foto: TT

Amerikaners midjemått växer

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanernas midjemått fortsätter att växa. Detta trots att deras BMI har varit tämligen konstant de senaste tio åren.

Fetman i USA är ett välkänt fenomen, även för oss svenskar. Kanske för att den i viss mån speglar situationen i Sverige.

På senare år har det kommit rapporter som tyder på att ökningen av antalet feta amerikanska barn håller på att plana ut eller till och med minska.

Situationen bland vuxna amerikaner har dock varit mindre känd, varför forskare vid den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC utgick från data från drygt 32.000 amerikaner som ingick en hälsostudie som upprepats vartannat år med start 1999-2000.

Forskarna använde sig av deltagarnas midjemått, som ger en bild av förekomsten av eventuell bukfetma. En man med ett midjemått över 102 centimeter definierades som bukfet, medan gränsen drogs vid 88 centimeter för kvinnor.

Det visade sig att männen hade vuxit två centimeter runt midjan mellan åren 1999-2000 och 2011-2012. Under motsvarande tid hade kvinnorna vuxit med 3,8 centimeter.

Intressant nog hade deltagarnas kroppsmasseindex (BMI) inte vuxit nämnvärt under samma period. Amerikanerna har alltså inte blivit så mycket tyngre, men fetman tycks ha omfördelats på kroppen.

Studien presenteras i tidskriften Jama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.