Amerikansk app ger föräldrar full kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Brukar dina barn strunta i dina samtal och sms? Sharon Standifird i Texas tröttnade på att hennes tonårsbarn ignorerade hennes samtal. Efter två månaders utvecklingsarbete med ett IT-företag har hon nu lanserat appen Ignore No More.

Appen ger föräldrar kontroll över barnens telefoner.Den får just nu stor uppmärksamhet i amerikanska medier. Genom att knappa in en fyrsiffrig kod i sin egen mobil kan föräldern låsa barnets mobil- det går inte att ringa, smsa, lyssna på musik eller spela spel. Barnet kan bara ringa två samtal – 112 om det är en nödsituation eller till sin förälder. Som då enkelt kan låsa upp mobilen igen.

När SVT intervjuar tonåringar i Bethesda utanför Washington DC får nyheten om appen Ignore No More genomgående negativ respons. ”Fruktansvärt”, ”orättvist” och ”hoppas mamma inte fått nys om detta” är vanliga reaktioner.

Positiva föräldrar

Föräldrar däremot är genomgående positiva, det märks att barn som ignorerar sms och samtal är nåt som nästan varje tonårsförälder kämpar med. ”Om min son inte svarar när jag ringer så ska det få konsekvenser, den här appen ska jag genast ladda ner” sa en mamma.

Men Debbie Beach, familjeterapeut i Falls Church, Virginia, höjer ett varningens finger.

– Att straffa sina barn för att de inte hör av sig är inte en framkomlig väg. En sån här app eldar bara på den maktkamp som oftast pågår mellan tonåringar och deras föräldrar. Jag har många förtvivlade föräldrar och arga tonåringar som kommer till mig för att de inte kan kommunicera.

– Sättet att nå varandra är istället att föräldern talar om för barnet vad som händer inom en när man känner sig ignorerad.

Barn tryggare i dag

Debbie Beach menar också att mobilen gett föräldrar en chans att kontrollera sina barns liv minut för minut, något man som förälder borde fundera över.

– Man kanske inte måste messa hela tiden och fråga ”Var är du?”, det gör att barnet inte känner sig betrodd. Det kanske är så att de stack och fikade istället för att gå och simma, men vad spelar det för roll?  Barn behöver ett eget liv utanför hemmet.

Men Debbie Beach erkänner också att hon i egenskap av mamma till två tonårsdöttrar kämpar med sin oro och kontrollbehov.

– Ändå vet jag att våra barn är lika trygga idag som när vi växte upp utan mobiler. De är på ett sätt tryggare, de kan alltid ringa efter hjälp, tack vare mobilen.

Nu är spekulationerna i full gång i sociala medier men som blir först med att utveckla en kontraapp som kan sätta Ignore No More appen ur spel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.