FCC:s ordförande Tom Wheeler. Foto: TT

Amerikanskt ja till nätneutralitet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s motsvarighet till Post- och telestyrelsen, FCC, har röstat för att kategorisera internet som en allmännyttig verksamhet. ”En historisk dag för internet”, säger grundaren av begreppet nätneutralitet.

Nätneutralitet innebär att all trafik som färdas på internet ska behandlas lika, och att telekombolag och internetleverantörer inte ska tillåtas att ge viss trafik högre prioritet. 

Det kan exempelvis handla om att operatörer prioriterar ner trafik som kommer från fildelning eller helt enkelt ser till så att tjänster från konkurrenter fungerar sämre i det egna nätet, för att på så sätt få sina egna tjänster att framstå som bättre.

Omröstningen ska ses som en vinst för vanliga internetanvändare och kritiker har varnat för att ett internet utan nätneutralitet kommer att skapa ett nät där företag som är villiga att betala kommer att ges en ”gräddfil”.

I och med dagens omröstning får alltså inte bredbandsbolag sänka eller höja uppkopplingshastigheten mot betalning.

Hyllas av upphovsmannen

”Internet är helt enkelt allt för viktigt för att vi ska låta bredbandsbolagen bestämma reglerna”, sade FCC:s ordförande Tom Wheeler innan omröstningen.

”En historisk dag för internet”, säger Tim Wu, juridikprofessor vid Columbiauniversitetet, och mannen som myntade begreppet nätneutralitet, till BBC.

Den nya lagen gick igenom med röstsiffrorna 3 mot 2.

President Barack Obama har offentligt stöttat tanken om nätneutralitet. Republikaner och bredbandsbolag har däremot varit starka motståndare till en ny lag.

Läs mer om Nätneutralitet hos stiftelsen .SE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.