• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Scanpix

Blodbad i Centralafrikanska Republiken

Uppdaterad
Publicerad

Främst muslimska ex-rebeller i Centralafrikanska republiken dödade för två veckor sedan nära 1000 människor i huvudstaden Bangui.

Angreppen har varit en hämnd på attacker utförda av kristna miliser, uppger Amnesty International i en rapport.

FN har tidigare angivit antalet döda till cirka 450 i Bangui och 150 på andra håll i landet.

USA-baserade rättighetsgruppen Human Rights Watch (HRW) har i en annan rapport varnat för att våldsamheterna kan urarta i en spiral av hämndattacker utom kontroll.

”FN:s säkerhetsråd måste agera snabbt för att få stopp på den här pågående katastrofen”, heter det i HRW-rapporten om mord och brutalitet från båda sidor i konflikten.

Hämnd på kristna

Enligt Amnesty var det ”de facto-regeringsstyrkor, kända som ex-Seleka, som hämnades i stor skala på kristna”.

Soldaterna ”dödade nära 1000 män under en period på två dagar och plundrade civilpersoners hem systematiskt. Ett litet antal kvinnor och barn dödades också”.

Amnestyrapporten bygger på uppgifter som personer samlat in under två veckor i Centralafrikanska republiken (CAR), där det rått kaos sedan i mars när Seleka tog makten och störtade den förra regeringen.

Landet, med kring 4,5 miljoner invånare, har sedan självständigheten från Frankrike 1960 varit mycket instabilt och haft flera kupper och militära revolter.

Kuppledare avsatt 

För sju år sedan tog dåvarande arméchefen François Bozizé makten genom en kupp. Han installerade en övergångsregering och valdes till president 2005.

I fjol inledde den huvudsakligen muslimska rebellalliansen Seleka en offensiv mot Bozizé. Han avsattes i våras efter att rebellerna intagit Bangui.

Bozizé ersattes av muslimske Michel Djotodia. Han förklarade Seleka upplöst, men stora delar av gruppen har fortsatt att terrorisera civilbefolkningen.

Som svar på Seleka har den kristna milisgruppen anti-Balaka bildats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.